På vei til Norge?

Koronaviruset spres raskt

Men hvordan skal vi egentlig forholde oss til Covid-19? Det er ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) nå kun et tidsspørsmål før vi også får påvist smitte i Norge.

Nyheter

Det nye koronaviruset (Covid-19) ble oppdaget i januar 2020 i Hubei-provinsen i Kina, og ny kunnskap tilkommer stadig. WHO har klassifisert viruset som en internasjonal folkehelsekrise. Antallet bekreftede smittede på verdensbasis nærmer seg etterhvert 85.000 mennesker, mens smitteeksperter mener det reelle tallet er langt høyere. Så langt er i overkant av 2.700 mennesker bekreftet døde som følge av viruset. Per 25.2.2020 regnes fastlands-Kina, Iran, Sør-Korea og de italienske regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto som områder med vedvarende spredning. Så langt har viruset, basert på offisielle tall, vist en dødelighet på om lagt tre prosent. Det er først og fremst eldre, syke og personer med nedsatt immunforsvar som er utsatt.  

Snart til Norge?

Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvordan man skal forholde seg til denne situasjonen?

Rådene fra FHI kan man finne her. Kort sagt, går disse ut på å forsøke å begrense smitte. Viruset smitter som ved forkjølelse:

For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst en meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i albuekroken.

God håndhygiene

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Det å vaske hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når man har vært ute blant folk, ansees som essensielt. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

FHI anbefaler ikke munnbind for friske personer. Dette gjelder ikke dersom man jobber i helsetjenesten, eller har kontakt med en person med bekreftet eller mistenkt infeksjon med koronaviruset.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Les mer om viruset og smittevern på FHIs nettsider. 

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

pasient-reportasje-smerte
Tema

Smerte og kultur

Fysioterapeuter, både på sykehus og ute i klinikken, har mange pasienter med en annen kulturell og etnisk bakgrunn enn norsk. Hvordan møte og behandle pasienter med en helt annen forståelse og forventning til det å være syk - og med et smerteuttrykk du kanskje ikke forstår? Les reportasjen i Fysioterapeuten eblad

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten