Type bruskskade påvirker prognosen

Kne: Type bruskskade påvirker prognosen

For første gang har en forsker sett på hvordan ulike kirurgiske behandlingsmetoder påvirker knefunksjonen 5–10 år etter en operasjon for leddbruskskade.  

Nyheter

Skade på kneets leddbrusk er en hyppig årsak til smerter og nedsatt bevegelse. Ofte rammer det unge og aktive personer og gjerne i kombinasjon med andre skader i menisker eller fremre korsbånd.

Vanlig skade

I sin avhandling undersøkte Svend Ulstein, forsker og spesialist i ortopedisk kirurgi ved Akershus Universitetssykehus, hvordan skader på kneets leddbrusk og kirurgiske behandlingsmetoder påvirker funksjonen i kneet 5­–10 år etter operasjonen.

Ulsteins forskning viser at det er relativt vanlig å pådra seg en skade i leddbrusken, og at det blir utført rundt 2500–3000 kirurgiske inngrep mot slike skader i Norge hvert år.

Forskeren undersøkte alle korsbåndopererte pasienter i Norge og Sverige i perioden 2005–2008, for å se hvordan det hadde gått med dem sammenlignet med pasienter som hadde en leddbruskskade i tillegg.

– Da fant vi ut at 5-års prognosen er dårligere hos pasienter som hadde en leddbruskskade i tillegg, sier Ulstein til forskning.no.

Dybde påvirker prognosen

Ulstein fant også ut at det er leddbruskskadens dybde, i motsetning til størrelse, som har negativ innvirkning på prognosen. Jo dypere skaden var, jo vanskeligere er det å bli bedre. Budskapet fra studiene er at leddbruskskader i kneet kan gi betydelig nedsatt knefunksjon, smerter og redusert livskvalitet i 5–10 år etter skaden.

Kirurgi ikke fasiten

Ulstein sammenlignet også de to vanligste operasjonsmetodene, mikrofrakturering og mosaikkplastikk for isolerte leddbruskskader. Begge metodene førte til bedring av knefunksjonen, men ingen av de to resulterte i normal knefunksjon.

Hos pasientene som hadde både leddbruskskade og en skade i det fremre korsbåndet fant forskeren ingen effekt på 5-års-prognosen av kirurgisk behandling sammenlignet med de som ikke opererte.

Les mer på forskning.no.

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten