Kampen mot nakkesmerter

Forskere ser ut til å kjempe en forgjeves kamp mot kroniske nakkesmerter, noe som koster samfunnet dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Kroniske nakkesmerter er en vanlig årsak til sykefravær, og forskere har innsett at det ikke finnes noen mirakelkur, ifølge forskning.no.

Behandling kan hjelpe

Smerter i korsrygg og nakke er den fremste årsaken til dårligere helse i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Mange faller ut av arbeidslivet, noe som koster samfunnet store penger.

– Tidligere trodde jeg at det måtte finnes en behandling for langvarige smerter i nakke og rygg, men nå har jeg akseptert at det ikke finnes noen mirakelkur, sier Inge Ris Hansen til forskning.no.

Hansen er forsker ved Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik, og praktiserende fysioterapeut. Hun viser til at ingen behandling ser ut til å kunne fjerne smertene, men at behandling likevel kan bidra til at pasientene fungerer bedre i hverdagen med smertene.

Kombinasjonsbehandling

Hansen og kollegaene hennes har nylig publisert en studie i Manual Therapy. Her har de undersøkt hvorvidt en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder har effekt på kroniske nakkesmerter som følge av ulykker eller overbelastning.

Studien omfattet 200 pasienter som i snitt hadde hatt nakkesmerter i ni år. Disse ble delt i to grupper. Den ene fikk kombinasjonsbehandlingen bestående av fysisk aktivitet, spesielle nakkeøvelser og veiledning i hvordan å leve med smertene, mens kontrollgruppen kun fikk veiledningen.

Pasientenes fysiske tilstand, humør, livskvalitet og funksjonsdyktighet ble målt, og resultatet viste at pasientene som hadde fått kombinasjonsbehandlingen fungerte bedre i hverdagen, selv om de fortsatt hadde smerter.

Av liten betydning

Studien beskrives som vel gjennomført av Marius Henriksen, professor i fysioterapi ved Københavns Universitet og leder av forskningsenheten i fysioterapi ved Bispebjerg Hospital, men han mener den vil ha liten betydning for pasientene.

– Forskjellen på de to gruppene er så liten at det ikke vil påvirke hvordan pasienter blir behandlet, sier Henriksen.

Powered by Labrador CMS