Mange eldre kvinner med kompresjonsfrakturer i ryggen på grunn av osteoporose får ikke den behandlingen og hjelpen de trenger, tross store smerter, ifølge en doktorgradsavhandling.

Havner i ond sirkel med osteoporose

Eldre kvinner med kompresjonsfrakturer i ryggen frykter ofte å falle og beveger seg mindre. Det kan igjen føre til svakere muskler som igjen kan gi økt benskjørhet, ifølge en ny doktorgrad.

Publisert Sist oppdatert

Eldre kvinner med kompresjonsfrakturer i ryggen på grunn av osteoporose får lite oppmerksomhet i helsevesenet. De får ofte ikke den behandlingen og hjelpen de trenger, tross store smerter. At tilstanden ikke «kan fikses», leder ofte til at kvinnene bare lider i det stille, heter det i en svensk doktorgradsavhandling.

– Denne gruppen må gjøres mer synlig og delaktig i egenomsorgen og rehabiliteringen, ellers risikerer de å fortsatt lide i stillhet. Smertelindring fungerer sjelden, sier sykepleier Hilda Svensson til forskning.se.

Hun har benyttet data fra to studier og dybdeintervjuet ti kvinner i avhandlingen ved Sahlgrenska akademin  ved Gøteborgs universitet i Sverige. 

Går turer ved parkbenker

Kvinnene fortalte at de hadde utviklet mange kreative måter å takle en utfordrende hverdag på. En kvinne fortalte at hun støttet seg på rullatoren sin for å fortsette å kunne lage mat. En annen gikk turer der hun visste det var parkbenker hver tjuende meter, for å kunne ta korte hvilepauser.

Reseptfrie tabletter mot smerter virket i liten grad. Tok de sterkere preparater, påvirket det balansen og gjorde at de følte seg trøttere.

Frykter fall

Utfordringen var også at når kvinnene hadde fått den første frakturen, kom det ofte flere. Det førte til en ond sirkel.

-Frykt for å falle og frykt for å bevege seg kan påvirke kvinnene negativt ettersom en mer stillesittende hverdag gjør musklene svakere og øker en eventuell underliggende benskjørhet ytterligere. Kvinnene bør holde seg i gang og bruke ryggene sine, men man må balansere det mot tiltak for å minimere risikoen for å falle eller skade ryggen ytterligere, sier Svensson.

Disse kvinnene har lavere livskvalitet i mange flere år enn man tidligere har antatt og behandlet utfra, understreker hun.

Powered by Labrador CMS