Fysioterapeutene Tuva Fossen Stensrud (til høyre) og Julie Schiøtz-Løken jobber til daglig i et tverrfaglig team ved Paulus Sykehjem i Oslo. Foto: Privat

Har utarbeidet prosedyre for covid-19-pasienter på sykehjem

Fysioterapeutene ved Attendos tre sykehjem i Oslo har utarbeidet egne prosedyrer for behandling av covid-19-pasienter på sykehjem. De deler villig med andre.

Publisert Sist oppdatert

Fysioterapeutene Tuva Fossen Stensrud og Julie Schiøtz-Løken jobber til daglig i et tverrfaglig team ved Paulus Sykehjem i Oslo.

I april ble tre av totalt 252 beboere ved Rødtvet, Paulus og Romsås sykehjem smittet av covid-19. Ingen av dem hadde behov for å legges inn på sykehus. De fikk derfor behandling ved sykehjemmene.

Kartla alt de gjorde

Fossen Stensrud og Schiøtz-Løken ble raskt en del av teamet som behandlet beboerne. Samtidig startet de en kartlegging som nå har ført til prosedyrer for alle Attendos sykehjem.

- Jeg måtte i karantene helt i starten av koronautbruddet, og hadde derfor god tid til å sette meg inn i aktuell litteratur og kunnskap om covid-19-behandling fra utlandet. I tillegg har vi fått god hjelp av Kunnskapspakken som fysioterapeutene ved Oslo universitetssykehus har utarbeidet. Men sykehjem er ikke sykehus, og derfor trenger vi egne prosedyrer, sier Fossen Stensrud.

Tidlig fysioterapi for covid-19-pasienter

Sammen med legene, sykepleierne og fysioterapeutene ved de tre Oslo-sykehjemmene, har de jobbet tett for å skape rutiner og prosedyrer for beboere som smittes av covid-19. De har høstet erfaring fra Kunnskapspakken fra OUS, samt meldt seg inn i Facebookgruppen for hjerte- og lungefysioterapeuter selv om de ikke har spesialistutdanning.

Erfaringen og kunnskapsinnsamlingen har blant annet ført til rutiner om når fysioterapeuter skal behandle beboeren, hva slags behandling som skal gis samt at det utarbeides en plan for hver enkelt beboer.

Prosedyren omhandler milde, moderate og alvorlige tilfeller samt lindring i preterminal og terminal fase. Terminal fase er nå pasienten lider av uhelbredelig sykdom og trolig vil dø i nær fremtid.

- Prosedyren er at fysioterapeutene involveres umiddelbart når en beboer er smittet, eller mistenkt smittet. Det selv om de ikke er alvorlig syke. Begrunnelsen er blant annet at våre beboere er sårbare for komplikasjoner som lungebetennelse, funksjonssvikt og atypiske symptomer på grunn av komorbiditet (forekomst av flere sykdommer) og begrenset reservekapasitet, sier Fossen Stensrud.

I tillegg påpeker hun at flere av beboerne har en demenssykdom som kan bi behov for tettere oppfølging. Ved hjelp av fysioterapi, kan vi forebygge komplikasjoner samt behandle og lindre symptomer i forbindelse med covid-19, sier Fossen Stensrud.

Smittevern

I tillegg til behandling, har de vurdert nøye når de bør benytte smittevernutstyr. I tilfeller hvor noen har blitt bekreftet syke, det har vært mistanke om smitte eller at noen har blitt satt i karantene, har fysioterapeutene benyttet visir eller briller, munnbind og smittevernfrakk. 

- Vi har – og har hatt – god tilgang på smittevernutstyr. Samtidig kan vi ikke bruke det ukritisk. Ansiktsuttrykk og bruk av vår egen pust, er gode hjelpemidler i møtet med flere av våre beboere. Det er ikke like lett å benytte de virkemidlene, når vi bruker munnbind, sier Schiøtz-Løken.

Det er spesielt akutte situasjoner som har vært utfordrende. Flere av beboerne har høy risiko for fall, og fall kan få alvorlige følger. I enkelte situasjoner kan personalet avverge fall, men når de først skal ta på seg smittevernutstyr, kan det være vanskelig å nå raskt nok frem til beboeren.

Fysioterapeut ble smitte-tester

Schiøtz-Løken ble også delvis omskolert under koronakrisen. Legen ved sykehjemmet lærte henne til å teste potensielt smittede beboere og ansatte. 

Erfaringene – samt kunnskapen de to har samlet – har blitt retningslinjer som fysioterapeuter ved alle Attendos sykehjem i Oslo benytter.

Schiøtz-Løken og Fossen Stensrud deler gjerne retningslinjene med fysioterapeuter på andre sykehjem, hvis noen ønsker det.

Fornøyd leder

Sykepleier og kommunikasjonsansvarlig Geir Hansen i Attendo er stolt av jobben de to fysioterapeutene har gjort.

- For oss er det naturlig at fysioterapeutene jobber tett med andre faggrupper ved våre sykehjem. Samarbeidet med lege og sykepleiere har vært tett før covid-19. Nå har det blitt enda tettere, og det fører blant annet til nye og gjennomarbeidede prosedyrer, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS