Forskning viser at…

-Mange forskere nøyer seg med en for overfladisk og lettvint gjennomgang av eksisterende kunnskap, skriver Magne Nylenna og Gro Jamtvedt i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Forskning produserer ny kunnskap. Men forskning skal også bygge på eksisterende kunnskap. I helseforskning, der mange undersøkelser handler om effekt av behandlingstiltak, er dette spesielt viktig, da det forskes på effekt – og det kan handle om liv eller død.

Kunnskapshull

Jamtvedt og Nylenna peker i kronikken i Dagens Næringsliv på at det med moderne søketeknikker og standardiserte analysemetoder er fullt mulig å skaffe en oversikt over eksisterende kunnskap på et forskningsområde. Denne jobben er tidkrevende, men helt nødvendig for at vi skal unngå unødvendig forskning, og i verste fall tap av liv og helse.

Mange forskere i dag nøyer seg med en lettvint gjennomgåelse av eksisterende kunnskap, noe som øker faren for å overse viktige funn og for en selektiv utvelgelse av tidligere utført forskning. Såkalt «cherry picking»

De skriver videre at systematiske oversikter avdekker såkalte kunnskapshull der etterspurt kunnskap mangler. En prioritering av forskningsspørsmål som skal fylle slike kunnskapshull bør, ifølge kronikkforfatterne, prioriteres fremfor problemstillinger som fra før er godt kartlagt.

Flere organisasjoner som finansierer forskning krever i dag en systematisk oversikt over all tilgjengelig kunnskap før et nytt forskningsprosjekt får støtte.

Les kronikken i Dagens Næringsliv (krever innlogging)

Les også kronikken «Kunnskapsbasert forskning?», publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Powered by Labrador CMS