For mange akillesoperasjoner i Norge

- Færre avrevne akillessener bør opereres, mener ortoped Ola Wessel-Tingby. Norske ortopeder utfører mange flere slike operasjoner enn i Finland, Danmark og Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Ola Wessel-Tingby, som er ortoped ved Sykehuset Telemark Notodden, mener at forskningen de siste årene går i favør av dynamisk rehabilitering, skriver Dagens Medisin.

En nordisk undersøkelse har kartlagt behandling av avrevet akillessene (akutt akilles-seneruptur) i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Prosentandelen for akillesoperasjoner i Norge er 75 prosent, i Danmark ni prosent, i Finland 11 prosent og i Sverige 18 prosent.

Publiserte resultater

I alt 138 av de 148 ortopediske sykehusavdelingene har svart på spørreskjemaet som ble sendt ut i fjor. Resultatene er nylig publisert i Journal of Foot and Ankle Surgery (Barfod et al), og blir lagt frem på Ortopedenes høstmøte denne uken.

Dynamisk rehabilitering, som er tidlig og begrenset bevegelighetstrening, er alternativet til operasjon.  Ifølge Ola Wessel-Tingby har studier de siste årene gått i favør av ikke-operativ behandling.

Mer rehabilitering i Sverige og Finland

Også bruken av dynamisk rehabilitering etter operasjon varierer i Norden. De norske sykehuslegene anbefaler dynamisk rehabilitering for 38 prosent av pasientene, mot halvparten i Sverige og 64 prosent i Finland.
Wessel-Tingby er ansvarlig for den norske delen av studien, og sier at han ikke anbefaler operasjon hvis det ikke er helt nødvendig.

-Trolig ingen fordeler ved operasjon

- Mange studier hadde ulik rehabilitering etter operasjon, noe som gjorde det vanskelig å tolke resultatene og konkludere. Vitenskapen i 2013 gir ikke holdepunkter for at operasjon er bedre. Det er økende evidens for at dynamisk rehabilitering er best. Sannsynligvis er det ingen fordeler ved operasjon, i tillegg til at vi påfører pasientene en risiko for infeksjon, sier Wessel-Tingby.

 

Powered by Labrador CMS