Mona Rygvold Reppe (til venstre) og Simone Anzjøn Holbø ved House of Femme erfarer at gravide har stor effekt av fysioterapi. Foto: Mohsen Khosravi

- For få gravide får tilbud om fysioterapi

Gravide som sliter med smerter kan med hjelp av fysioterapi bli bedre under svangerskapet, men blir i for liten grad anbefalt å gå til fysioterapeut.

Publisert Sist oppdatert

Det mener Simone Anzjøn Holbø og Mona Rygvold Reppe ved House of Femme. De to fysioterapeutene startet i 2011 kvinnehelseklinikken i Trondheim, og har utallige eksempler på at gravide med smerter kan trene seg bedre.

I 2018 kom nye retningslinjer som krever at leger og jordmødre anbefaler gravide å være fysisk aktive. Retningslinjene er basert på forskning som viser enormt mange helsegevinster for gravide som trener.

- Et stort flertall av de gravide er redde for å gjøre feil. De hører skrekkhistorier om mødre og venninner som har endt opp i en rullestol grunnet bekkenleddsmerter. Og de hører at enkelte ikke klarer å bevege seg etter fødsel. Dermed blir de livredde for å bevege seg, og ikke minst redde for å trene. Vi må hjelpe kvinnene slik at de får bedre svangerskap, lettere fødsler og kommer seg raskere etter fødsel, sier Anzjøn Holbø. 

Fysioterapi kan hjelpe de fleste gravide

Hun og Rygvold Reppe mener at fysioterapeuter nærmest i 100 prosent av tilfellene kan hjelpe kvinnene til et bedre svangerskap med forslag til trening, øvelser og mental støtte. Samtidig erfarer de at leger og jordmødre i for liten grad anbefaler de gravide å kontakte fysioterapeut.

- Vi får nærmest ukentlig henvendelser fra kvinner som har fått beskjed fra sin jordmor eller lege om at det er normalt å ha smerter under svangerskapet. De får ofte også beskjed om at de må holde ut, ta det med ro og at alt blir bedre etter fødsel. Dessverre er dette fortsatt dominerende råd, sier Rygvold Reppe.

De sier at riktig trening og veiledning fører til at den gravide får mindre smerter og at hun både blir sterkere og mer utholdende til tross for at hun blir tyngre.

- I motsatt fall vil kvinner som føler seg utrygge bevege seg mindre og få en økning av smerter i svangerskapet. Da går de fødselen i møte utslitt. Også for perioden etter fødsel er det viktig å komme i gang med behandling allerede i svangerskapet. Etter fødselen er det mange som har mer enn nok med å være mamma til en nyfødt, sier Anzjøn Holbø.

Ber leger og jordmødre anbefale fysioterapi

Fastlege og spesialist i allmennmedisin, samt idrettslege, Kari Løvendahl Mogstad, mener leger og jordmødre bør anbefale at de gravide får hjelp av fysioterapeuter og manuellterapeuter når den gravide har smerter. 

- I hvor stor grad leger og jordmødre anbefaler fysioterapi og manuellterapi, tror jeg er ulikt. Det avhenger trolig av egne erfaringer og kunnskap om trening og svangerskap. De fleste leger vet at det er hjelp å få ved bekkenrelaterte smerter. Samtidig er det riktig at smertene ofte blir bedre etter fødsel, sier Løvendahl Mogstad. 

Leger bør bruke fysioterapeuter

Hun har selv god erfaring med å henvise gravide til fysioterapeut ved bekkenrelaterte smerter.

- Min erfaring er at mange gravide unngår å bli verre, dersom vi kommer raskt i gang med korrekt trening og fysikalsk behandling. Derfor er det viktig at vi fastleger som jobber med gravide, samt jordmødre, er flinke til å spørre den gravide om hun har smerter og om hun trener. I tillegg må vi forklare viktigheten av å komme i gang med riktig hjelp, sier Løvendahl Mogstad.

Vil ha fysioterapeuter med spesialkompetanse

Hun har også erfart at det er viktig å få riktig fysikalsk behandling, og at de som behandler har spesifikk kompetanse og erfaring.

For at enda flere gravide skal få fysioterapi, mener hun leger og jordmødre må få enda mer informasjon om hva riktig behandling og trening kan bety for gravide. 

- Jeg er opptatt av kompetansebygging blant mine kolleger, og har selv vært med å arrangere fagkurs innen svangerskapsmedisin for fastleger og jordmødre. Temaet har blant annet vært fysioterapi, og vi har hatt dyktige fysioterapeuter som foredragsholdere, sier Løvendahl Mogstad.

Hun er samtidig opptatt av at gravide må få faglige gode råd, og at de ikke blir tilbudt behandlinger og såkalte vidunderkurer, som ikke er forskningsbasert.

- Vi ser blant annet at det foreslås behandlinger mot rectusdiastase (sprukne magemuskler), lekkasjeproblemer og smerte som det ikke finnes forskningsmessig belegg for. Noen av disse behandlingene kan likevel være bra, men da er det ekstra viktig å være faglig ryddig så langt det lar seg gjøre, sier Løvendahl Mogstad.

Hun mener også helsepersonell bør være opptatt av at trening og fysisk aktivitet er viktig i svangerskapet, uavhengig av bekkenplager.

- Aktivitet gir både fysisk og psykisk gevinst, og gjør svangerskapet til en mer positiv erfaring for mange, sier Løvendahl Mogstad.

(Foto av Løvendahl Mogstad er tatt av Cathrine Dillner Hagen).

I Fysioterapeuten nummer 5/2020 kan du lese mer om hvilke øvelser Simone og Mona anbefaler i de ulike trimesterne av graviditet.

Powered by Labrador CMS