De jakter på smitte og svarer på koronaspørsmål
I Bærum er fysioterapeut Anniken Göthner blitt smittejeger, mens Silje Haslene i Trondheim svarer på kommunens koronatelefon.
I flere kommuner sette de fastlønte fysioterapeutene nå til nye oppgaver. HER kan du lese om fysioterapeuter i Stavanger kommune som jobber på et legekontor for pasienter med luftveissymptomer.
I Bærum har Anniken Göthner som til vanlig jobber som skolefysioterapeut, fått jobben med å spore opp folk som har vært i nærkontakt med personer som har testet positivt for koronaviruset. De må informeres om karantene, og om det er aktuelt å teste dem etter Folkehelseinstituttets kriterier.
-De fleste jeg har ringt, har allerede fått beskjed av indekspasienten selv om at vedkommende er smittet. Men i de tilfellene de ikke vet om det, er samtalen litt mer tricky. Da kan jeg få ulike reaksjoner – noen er rolige, andre blir sure, og enkelte litt redde. Noen tenker mye på at de i seks dager egentlig skulle ha vært i karantene uten å vite om det, og at de da har gjort ting de ikke burde ha gjort, forteller hun.
Får ny omgangskrets å spore opp
På det meste har hun måttet kontakte 20 personer som har vært i kontakt med den smittede. Diskusjonen går gjerne over på om nærkontakten merker symptomer, og om vedkommende må eller bør testes. Fysioterapeuten sier hun sitter med Folkehelseinstituttets kriterier på skjermen foran seg, og også har fått god opplæring. Det er flere leger å konferere med om symptomene ikke matcher kriteriene direkte.
- Selv om jeg ikke har kompetansen til å gjøre de samme vurderingene som legene på folkehelsekontoret, har jeg kunnskap innen fysiologi og patologi som er nyttig når jeg snakker med nærkontakter, sier hun.
Göthner samarbeider også med de som betjener koronatelefonen om å finne ledig tidspunkt for testing.
-I etterkant har jeg fått tilbakemelding om at flere har testet positivt for koronaviruset. Da er det ikke vi som følger opp pasienten, da går ansvaret over til fastlegen. Men da får jeg en ny liste over nærkontakter å ringe opp, sier fysioterapeuten.
Noen ganger er nærkontaktene bosatt andre steder. Da må Göthner kontakte de som har ansvaret for å følge opp i den aktuelle kommunen, så kommunen er klar over kontakten og karantenen.
Vant til å snakke med folk
-Jeg får mellom 25 til 30 telefoner i løpet av en vakt – det er ganske intenst for hodet, sier fysioterapeut Silje Haslene. Hun er fastlønt fysioterapeut i Trondheim, men er nå blitt omdisponert til å betjene koronatelefonen i kommunen. Til uka blir ti fysioterapeuter til omdisponert til telefonen og smittevern, forteller Haslene.
-Noen ringer og spør om de bør testes for korona eller ikke. Da må vi vise til Folkehelseinstituttets kriterier. Andre ringer og er redde. Da er det viktig å minne dem på at 95 prosent av de som er testet hittil, ikke har hatt korona. Som fysioterapeut er jeg vant til å snakke med folk, og det kommer godt med, sier hun.
Haslene har spesialkompetanse på lungefysioterapi og har jobbet flere år på intensiven på sykehus. Erfaringen kommer godt med ved at hun for eksempel kan vurdere pusten og stemmebruken til den som ringer, mens de snakker.
-Folk «glemmer» at koronasmitte gir lignende respiratoriske symptomer som vanlig forkjølelse og influensa. Noen som ringer og forteller bekymret at de er tungpustet, kan på oppfølgingsspørsmål svare at de har astma. Da må jeg spørre «har du prøvd å ta astmamedisinen din – og virker den?» sier hun.
Jobber turnus
Både Göthner og Haslene har på kort varsel gått fra dagjobb til å gå turnus. Men det har gått greit. Begge mener det er viktig å bidra i situasjonen som har oppstått.
-Det er en nyttig og givende jobb, og det er viktig å utnytte kapasiteten. Vi som helsearbeidere må stille opp, sier Haslene.