Brexit: Mulige konsekvenser for forskere og studenter

Forskningsrådet frykter at Storbritannia skal forlate EU uten en avtale. Dette vil få konsekvenser for forskere så vel som studenter.

Publisert

Forskningsrådet ber norske forskere om å «tenke seg godt om» før de deltar i EU-søknader som koordineres av britiske institusjoner og bedrifter. Det skriver de selv på sine nettsider. 

Etter den 29. mars i år, vil Storbritannia ikke lenger være en del av EU. Statsminister Theresa May forhandlet frem en avtale som ville gjort det mulig for landet å fortsatt være en del av det store, pågående EU-forskningsprogrammet Horisont2020 til det avsluttes. I dette programmet deles 80 milliarder euro ut til europeiske forskere over en periode på syv år. 

Men det britiske parlamentet har nektet å godta denne avtalen. Dette betyr at landet risikerer å forlate EU uten noen form for avtale. Det vil ha store konsekvenser for hele det britiske samfunnet. Det vil også ha store konsekvenser for Norge - og norske studenter og forskere. 

Vil gjøre det vanskeligere å bevege seg i Europa

Dersom Storbritannia ender opp uten en avtale, vil det gjøre det vanskeligere for britiske forskere og studenter å bevege seg i Europa. De samme utfordringene vil gjelde for nordmenn som befinner seg i eller har planlagt studier, praksisopphold eller utveksling i Storbritannia.

Les mer på forskning.no

Powered by Labrador CMS