Skal man trene bekkenbunnsmusklene, må man trene denne muskelgruppen spesifikt. Det hjelper ikke å trene de innerste magemusklene, viser ny forskning fra professor Kari Bø. Foto: Paal Audestad

Bø får pris for ny forskning på bekkenbunnsmusklene

Å trekke sammen de innerste magemusklene gir ingen treningseffekt på bekkenbunnsmusklene, viser en ny studie fra professor Kari Bø. Bø vinner nå internasjonal pris for studien.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av august arrangeres ICS-kongress i Philadelphia i USA. Professor Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole (NIH) mottar prisen for best i kategorien «rehabilitering». Denne prisen mottar hun for sin nye forskning på trening av bekkenbunnsmusklene, skriver NIH.

Bø har samarbeidet med forskere og biomekanikere på University of Auckland i New Zealand. Mange har ment at man kan trene andre relevante muskelgrupper i stedet for bekkenbunnsmusklene og få effekt på sistnevnte. Den norske professoren ønsket å få svar på om det stemte. Den nye studien viser at det ikke gir treningseffekt.

Må trene spesifikt

Skal man trene bekkenbunnsmusklene, må man trene den aktuelle muskelgruppen spesifikt.

-  Dette virker selvsagt, men dessverre er det mange som har hatt en oppfatning om at bekkenbunnsmusklene skal kunne trenes annerledes. Det gjelder særlig fysioterapeuter som har vært opptatt av såkalt "core trening" det vil si trening av de innerste magemusklene, sier Bø til NIH.

Styrketrening gir effekt

Studien viste også at man må trene bekkenbunnsmusklene med skikkelig styrketrening for å få effekt.

Teamet hun jobbet sammen med på University of Auckland utviklet en prototyp på et måleapparat som skal kunne måle buktrykk og funksjon i bekkenbunnen samtidig. Denne ble testet ut i prosjektet.

Bøs forskning viste også nylig at øvelser mot skilte magemuskler (rectus diastase) ikke har effekt.

Powered by Labrador CMS