10.000 fysioterapeuter melder seg til koronatjeneste

Norsk Fysioterapeutforbund lover at så mange som 10.000 fysioterapeuter kan bistå i kampen mot koronaviruset. Det går frem av en pressemelding fra NFF.

Publisert Sist oppdatert

- Vi vet at våre medlemmer er villige til å gjøre en innsats. Fysioterapeuter kan bidra med alt fra lungefysioterapi til å jobbe på legevakt og skadepoliklinikk. Vi kan også avlaste fastleger med telefonkonsultasjoner av pasienter med blant annet muskel- og skjelettlidelser, sier forbundsleder Gerty Lund.

Behovet for helsepersonell er stort både i kommunene og på sykehusene. Flere av de sykehusansatte er i karantene og flere av landets kommuner har bedt helsepersonell om å melde seg til tjeneste.

 - Vi er klare til å delta der helsetjenestene har behov for vår spesifikke og generelle kompetanse. Fysioterapeuter vil i stor grad være kvalifisert til å hjelpe annet helsepersonell som er mer presset, sier Lund.

Her er områdene hvor fysioterapeuter kan bidra 

  • Lungefysioterapi, en behandling som vil være av stor betydning framover
  • Palliativ fase med smertelindring og avspenning når livet går mot slutten 
  • Bidra på legevakt og skadepoliklinikk
  • Avlaste fastleger med telefonkonsultasjoner av pasienter med muskel og skjelettlidelser og lettere psykiske lidelser
  • Koordinere tjenester, vurdere tjenester og kommunisere med pasienter og pårørende
  • Følge opp pasienter etter operasjon, traume, hjerteinfarkt, hjerneslag eller annen alvorlig sykdom slik at de får helt nødvendig opptrening.

Ulik praksis i kommunene

Mye tyder på at norske kommuner har ulik praksis for å varsle om behov for hjelp. Det har flere fysioterapeuter gitt uttrykk for ovenfor NFF. 

- Vi forstår at kommuner har ulikt behov, men vi anbefaler at de som har behov for bistand rydder plass til dette enten på en egen koronaside som vi ser kommunene nå har opprettet, eller på inngangssiden. Dette har vi også gitt innspill om til KS, sier Lund.

Smittevernutstyr og opplæring

Hun er samtidig opptatt av at fysioterapeutenes helse ivaretas, og at det er trygt for fysioterapeuter å behandle pasienter.

- Vi er opptatt av at fysioterapeuter ikke skal bidra til å spre smitte. Derfor må kommunene sørge for trygge smitteverntiltak og for at smittevernutstyr er tilgjengelig for oss i vårt arbeid framover. De må vite hvor de kan hente rett utstyr, hvordan dette skal benyttes og hvordan det skal behandles etter bruk, sier Lund.

Powered by Labrador CMS