Trening som medisin - nasjonal kompetansetjeneste

En kompetansetjeneste for trening som medisin er etablert ved St. Olavs Hospital og NTNU i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Senteret er blitt utpekt av Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til å være Nasjonal kompetansetjeneste for trening som medisin, og er et samarbeid mellom St. Olavs og Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU. Senteret ble offisielt åpnet mandag denne uka.

Primær- og spesialisthelsetjenesten

- Dette skal være en serviceenhet for helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten som jobber med hjerte- og karsykdom og lungesykdom. Vi driver formidling, forskning og fagutvikling, og underviser ved grunn-, etter- og videreutdanninger. Målsetningen er kompetanseoppbygging og kompetansespredning innenfor feltet trening som medisin, opplyser St. Olavs Hospital på sine nettsider.

Kunnskapsmangel blant leger

Professor Ulrik Wisløff, leder av CERG, uttalte til NRK Dagsrevyen at trening er en effektiv medisin, kanskje den mest effektive som finnes.

- Men det har vært mangel på kunnskap om hvordan legene skal bruke trening som medisin for pasientene sine, og det blir vårt ansvar å utdanne leger og annet helsepersonell til å vite helt konkret hva de skal gjøre med pasientene, sa Wisløff.

Hva med fysioterapeutene?

Nyheten om kompetansesenteret i Trondheim ble lagt ut på Facebook av Norsk Fysioterapeutforbund (NFF). En kommentar om hvorfor ikke fysioterapeuter ble nevnt i Dagsrevyens innslag, utløste en liten diskusjon om fysioterapeutenes kompetanse på trening som medisin:

1: ”Det er jo vi som kan dette!”
2: ”Ja, men er det det? Er vi fortsatt ”best på trening” eller er det noe vi tror?”
3: ”Helt enig i at vi burde ha forutsetningene for å kunne forstå betydningen av dette. Ser en hvilke takster og terapiformer som blir brukt nasjonalt for oss fysioterapeuter, er det desto mer skremmende at denne formen for medisin/terapi ikke blir mer brukt enn den blir. På åpningsdagen for den Nasjonale kompetansetjenesten for trening som medisin (som etter min mening burde vært en toppsak for forbundet vårt) ble det brukt ord som "paradigmeskifte og framtidens medisin". Her har utdanning og praksis etter min mening en lang vei å gå når en ser på hvilken oppmerksomhet temaet blir viet.”

Powered by Labrador CMS