Stadig flere kjøper seg ut av helsekøen

Antallet nordmenn med helseforsikring er tolv ganger så høyt som i 2003. Tall fra Finans Norge (FNO) viser at hele 380.000 nordmenn har en eller annen forsikring som sikrer dem rask behandling.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en økning på 15 prosent sammenlignet med tall fra 2012. I 2003 var det bare 32.000 nordmenn som hadde helseforsikring, skriver Dine Penger.

Ni av ti nordmenn som har sykeforsikring har fått den gjennom jobben. Professor i sosialmedisin Steinar Westin ved NTNU mener utviklingen er urovekkende:

­

- Et tilbudsstyrt marked

- Det er en rar utvikling i et land med et helsevesen som gir hjelp etter behov – ikke etter betalingsevne. Dette er ikke et etterspørsels-, men et tilbudsstyrt marked. Det er tydeligvis ikke vanskelig å skremme folk til å bruke penger på dette. Angst og usikkerhet kan fremme salg av slike forsikringer, sier Westin til VG/Dine Penger.

Han mener det økte salget kan være opptakten til et todelt helsevesen:

– Man kan ikke trylle frem flere leger og sykepleiere, og helseforsikringer kan lett bidra til å trekke arbeidskraft fra det offentlige til det private. Jeg tror ikke folk egentlig ønsker et todelt helsevesen, sier NTNU-professoren.

- Behov for produktene

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge mener økningen viser at det er behov for produktene. Norske bedrifter oppgir redusert sykefravær, redusert ventetid for ansatte som står i helsekø og å ta vare på ansatte som blir syke som de viktigste årsakene til at de kjøper behandlingsforsikringer til de ansatte.

Hva forsikringsselskapene dekker varier fra selskap til selskap, og hvilken avtale man velger:

– Men i hovedsak dekkes utgifter til spesialist, psykolog/psykiater, fysioterapeut/kiropraktor og lignende, sykehusopphold og reiseutgifter, samt rehabilitering. Det er flest saker som gjelder fysioterapi og lignende, mens når det gjelder erstatningene så går den største andelen til å dekke operasjoner, sier Kreutzer til VG/Dine Penger.

Powered by Labrador CMS