Omskoleres til typiske kvinneyrker

I Trondheim rekrutterer prosjektet «Menn i helse» flere hender inn i omsorgstjenesten. Målgruppen er arbeidssøkende menn i alderen 26 til 55 år med rett til ytelser fra NAV.

God lagbygging og kreativ prosjektledelse har per juni 2014 fått 510 menn i Trøndelag til å søke om plass i prosjektet.  Av dem er over 150 tildelt praksisplass, og rundt 90 har påbegynt utdanning innen helse- og omsorg, skriver forskning.no i en artikkel fra Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Deltakerne i prosjektet får tilbud om åtte ukers praksis etterfulgt av et helt utdanningsløp hvis de ønsker å satse på arbeid innen helsesektoren.

Nå skal prosjektet startes opp i flere kommuner.

– Suksessen ligger i gruppedynamikken som oppstår blant helserekruttene. Men også prosjektlederens kreative evner er helt avgjørende, forteller Siv-Mari Forsmark og Siri Ramberg Stav ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT), som nylig levert en masteroppgave om prosjektet.

Modig kommune

Forsmark og Stav har fulgt rekruttene i «Menn i helse» i over et år, og har sett på nært hold hvordan gruppedynamikken bidrar positivt.

– Det er tydelig at fellesskapsfølelsen er avgjørende. Helserekruttene har en sterkt tro på prosjektet, og de løfter hverandre fram for å nå målene og komme seg gjennom praksis, skole og læretid, sier Stav.

En kreativ prosjektleder og arbeidsgivere som legger til rette for prosjektlederen har også vært en viktig faktor.

– Prosjektleder har gått egne og utradisjonelle veier for å nå målene. Videre ser vi at arbeidsgivers tilrettelegging for prosjektleder har vært viktig. Trondheim kommune har vært en modig organisasjon som har våget å gi prosjektleder stor grad av frihet, sier Forsmark.

Powered by Labrador CMS