Mye kronisk smerte blant deprimerte ungdommer

Syv av ti ungdommer med psykiske lidelser sliter med kroniske smerter. Deprimerte jenter har mest vondt, viser en studie fra NTNU som er publisert i BMC Psychiatry.

Publisert

Bak studien står professor Marit Sæbø Indredavik og doktorgradsstipendiat Wenche Langfjord Mangerud ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, NTNU.

• 70,4 prosent rapporterte kroniske smerter.

• 37,3 prosent rapporterte kroniske smerter tre eller flere steder.

• Kroniske muskel-skjelettsmerter var hyppigst rapportert blant ungdommene.

• En av fem rapporterte smerterelatert nedsatt funksjonsevne.

• Jentene rapporterte mer smerter enn guttene.

566 ungdommer i alderen 13 og 18 år har svart på spørsmål om de har vondt i kroppen, hva slags smerter de har og hvor de har vondt, skriver gemini.no.

Flere diagnoser

Ungdommene hadde diagnosene ADHD, depresjon, angst, spiseforstyrrelser og et spekter av autistiske lidelser. De har vært med i Helseundersøkelsen ved Barne – og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP), St. Olavs Hospital, i perioden 2009-2011.

Hele syv av ti svarte at de har kroniske smerter. Hos ungdommene som var deprimerte, var tallet enda høyere – der hadde åtte av ti kroniske smerter. Jentene hadde mer vondt enn guttene, uavhengig av diagnose.

- Dette er så høye tall at oppmerksomheten om fysiske smerter må økes i hele hjelpeapparatet for barn og unge, sier Indredavik til gemini.no.

-Smertene må behandles

Wenche Langfjord Mangerud understreker at smertene og de psykiske lidelsene ikke kan behandles uavhengig av hverandre.

– Både angst og depresjon kan hver for seg være inngripende i livskvaliteten til disse ungdommene, og så har de i tillegg en betydelig merbelastning i form av kroniske smerter. For å behandle angsten på en god måte, må også de kroniske smertene behandles, og omvendt, sier Mangerud.

- For få fysioterapeuter

Hun understreker at hjelperne i det minste må utforske om ungdommene har fysiske smerter. Hvis ungdommene har det, bør de få riktig hjelp. Her kan fastlegene samarbeide med fysioterapeuter.

– Det er dessverre få fysioterapeuter i barne – og ungdomspsykiatrien, men de finnes andre steder i hjelpeapparatet. Det er viktig at hjelperne jobber tettere sammen slik at helheten – både kropp og sinn – ivaretas, sier Indredavik.

Nå skal stipendiat Mangerud forske videre på fysisk aktivitet hos ungdom med psykiske lidelser, sammenlignet med ungdom som ikke har psykiske lidelser, skriver gemini.no.

 

 

 

Powered by Labrador CMS