Lav bentetthet ved MS

Samspillet mellom D-vitaminmangel, sykdomsprosessen i seg selv med inflammasjon, og en genetisk disposisjon kan forklare oppsiktsvekkende funn i ny norsk studie.

Publisert

Lav bentetthet opptrer ofte allerede i en tidlig fase av multippel sklerose (MS). Forsker Stine Marit Moen ved Universitetet i Oslo har målt bentettheten hos unge pasienter nydiagnostisert med MS og sammenlignet med jevnaldrende friske personer.

Det betyr at MS og lav bentetthet kan ha noen av de samme årsakene, noe som ikke har vært kjent tidligere.

En fellesnevner

Forskerne har visst at MS-pasienter i likhet med mange andre med kronisk sykdom, kan få lav bentetthet av lite fysisk aktivitet, dårlig ernæring og endrede spisevaner eller medisiner som tærer på skjelettet. Men nå er benhelsen målt allerede i starten av sykdomsforløpet.

– Vi snakker om unge oppegående folk i vanlig aktivitet og jobb uten særlig nedsatt funksjonsnivå. Det var derfor ikke åpenbart at disse skulle ha lav bentetthet, sier Moen til forskning.no.

Utgangspunktet for studien er teorien om sammenhengen mellom lave nivåer av D-vitamin og risikoen for å utvikle MS.

– Siden dette er en risikofaktor, lette vi etter andre konsekvenser av lavt D-vitamin i starten av sykdomsforløpet. For eksempel skader på skjelettet, siden D-vitamin er viktig for oppbyggingen av benvev, forklarer Moen videre.

Lite D-vitamin kan føre til redusert opptak av kalsium. Da sliter kroppens bygningsarbeidere, for uten kalsium er det vanskelig for dem å bygge benstruktur.

Flere faktorer

Moen har sjekket pasientene i Oslo som fikk MS-diagnose fra 2005 til 2008. Også de som hadde hatt de første mulige tegn på sykdommen ble inkludert i studien. 107 personer fikk diagnosen, 99 ble med i undersøkelsen. Kontrollgruppen ble tilfeldig trukket ut fra Folkeregisteret, og i tillegg rekrutterte pasientene selv en ekstra kontrollgruppe med personer de ikke var i slekt med.

Les merforskning.no

Powered by Labrador CMS