Fotball og fag. Hilde Sylliaas ser frem til både sportslig og faglig påfyll.

- Fysioterapeuter må løfte blikket

Det mener Hilde Sylliaas, fysioterapeut og førsteamanuensis ved HiOA, som arrangerer seminar om utenforskap og helse torsdag denne uken.

Publisert Sist oppdatert

- De fleste fysioterapeuter opererer i et alt for snevert landskap, ettersom de i hovedsak holder seg innenfor instituttdørene, mener Sylliaas.

Hennes klare oppfordring er å løfte blikket, og se behovene til mennesker som av ulike grunner faller utenfor samfunnet.

- Her ligger det store uløste oppgaver, og fysioterapeuter kan spille en sentral rolle når det kommer til å løse disse, mener hun. 

VM og faglig påfyll

I forbindelse med at VM i gatefotball arrangeres i Oslo 29. august til 5. september, inviterer Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til seminaret Being marginalized - opening doors to participation.

- I løpet av seminaret vil man lære mer om hvem disse personene som lever i utenforskap er, og hva slags psykiske og fysiske plager de lever med, forteller Sylliaas.

Ifølge høgskolen er mange feilernærte, de har ikke utdanning, har ikke tilgang til arbeidslivet og mange av dem har vært innsatte i norske fengsler.

- Dette handler om innsatte og utsatte, og essensen i vårt prosjekt knyttet opp til dette er å belyse problemstillingen fra et helseståsted, sier Sylliaas.

HiOA tilbyr fysioterapistudenter praksis blant marginaliserte, noe førsteamanuensisen brenner for. Se video her.

- Vi må våge å diskutere hvordan vi skal tenke annerledes i møte med disse menneskene. Deltakelse er et nøkkelord, ettersom det er avgjørende at mennesker i utenforskap gis anledning til å bruke seg selv på en positiv måte, understreker hun.

Muligheten til endring på egne premisser er en nøkkel, ifølge Sylliaas, som mener helsepersonell i lagt større grad må våge å være tett på, også når rusrehabiliteringen er over.

- Ellers er veien tilbake til rusen kort. Vi må tåle å oppleve tilbakefall uten å gi opp, påpeker hun. 

Sentral rolle

- På seminaret ønsker vi å vise og diskutere hvordan fysioterapeuter kan bidra inn i arbeidet med å skape en bedre hverdag for marginaliserte. I den forbindelse gjester blant andre våre kollegaer fra København seminaret. De vil legge spesiell vekt på fysioterapeutens rolle, sier Sylliaas.

Helhetstenking er avgjørende i behandlingen av mennesker som har falt utenfor.

- Når kroppen blir brukt, begynner også hodet å fungere, slår Sylliaas fast.

Når det gjelder spesielle høydepunkter i løpet av dagen, trekker hun frem samtalen med Trond Henriksen (tidligere innsatt – nå blant annet forfatter) og André Olsen (tidligere hjemløs – nå student).

Se programmet her.

- Slike samtaler er veldig givende for meg. Trond er tidligere kjent som Norges farligste mann, og André har gått fra å være hjemløs til å ønske å gjøre noe for andre. Jeg må også få nevne at de eneste som har forsket fysisk på gatefotballspillere gjester seminaret, sier Sylliaas. 

Utenfor boksen

Seminaret arrangeres i samarbeid mellom Erasmus pluss-prosjektet Relevance in practice placements – inclusion of marginalized people og forskningsgruppen Kliniske intervensjoner og medisinsk teknologi.

- Så langt er 60 personer påmeldt, men her er det plass til flere. Dagen er lagt opp slik at man skal kunne komme og gå som man vil. Det eneste vi krever registrering for er lunsjen, som også er gratis, forteller Sylliaas.

Kronprinsesse Mette Marit åpner VM i gatefotball, som arrangeres på Rådhusplassen i Oslo simultant med seminaret.

Les mer om mesterskapet her.

Powered by Labrador CMS