Finn Christiansen får hjelp med en vond skulder av fysioterapeut Asta-May Flekke. Foto: Fred Ivar Klemetsen, Bergens Tidende.

Fysioterapeuter i Bergen slår alarm

Kommunen trekker inn driftsavtaler og ventelistene vokser, skriver Bergens Tidende (BT).

Publisert Sist oppdatert

Nå slår Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) alarm, ifølge avisen: Det pågår en reell nedbygging av fysioterapitilbudet i Bergen. Kommunen inndrar driftsavtaler, som er nøkkelen til offentlig refusjon.

Du kan lese hele artikkelen i BT her, mot betaling.

De siste årene har bergenserne fått stadig færre fysioterapeuter med avtale i forhold til folketallet, skriver BT, som også har snakket med fysioterapeuter ved byens institutter. De forteller om økte ventelister og kutt i tilbud til blant annet KOLS-pasienter. Enkelte frykter at de må stenge prakisisen sin.

- Resultatet er at ventelistene vokser. Jeg har medlemmer som forteller at de nå tar inn pasienter som har ventet siden februar i fjor, sier regionleder Aslaug Terese Kleiveland i NFF.

Fremgangsmåten

Avisen forteller også bakgrunnen for det som skjer, og viser til pålegget som kom fra helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i 2010. Han ville ha slutt på de små avtalene på ned mot 20 prosent. Kommunene ble pålagt å øke avtalene til minst 50 prosent.

NFF er enig i at driftsavtalene bør økes, men protesterer på kommunens fremgangsmåte, ifølge avisen. Når en 20 prosents avtale blir ledig i Bergen, velger kommunen å trekke den inn og fordele til andre terapeuter med små avtaler.

NFFs regionleder mener kommunen i stedet skulle brukt friske penger til å utvide alle driftsavtaler til minst 50 prosent. Da kan ledige avtaler lyses ut.

- Det koster bare 126.000 kroner årlig å øke én avtale fra 20 til 50 prosent. Egentlig bare småpenger for å opprettholde det offentlige tilbudet, sier Kleiveland, som helst vil at alle som jobber fullt får full driftsavtale.

- Spørsmål om penger

Byråd Rebekka Ljosland (KrF) bekrefter at kommunen inndrar små driftsavtaler.

- Vi kan ikke lenger lyse ut slike små avtaler. Vi må enten øke opp, eller løse inn og bruke pengene på å oppjustere andre små avtaler, sier hun.

Kommunen har nå 14 avtaler som er mindre enn 50 prosent.

På spørsmål om hun er enig i NFFs beskrivelse av at det pågår en reell nedbygging av det offentlige fysioterapitilbudet, svarer byråden at Bergen ligger over Stavanger og Trondheim, og på gjennomsnittet med andre storbyer.

- Jeg vil jobbe for å få flere fysioterapeuter, men dette blir et prioriteringsspørsmål. I løpet av fireårsperioden har jeg tro på å få til dette, sier byråd Rebekka Ljosland til Bergens Tidende.

Powered by Labrador CMS