Foto: Dan Petter Neegaard

Fysioterapeut vant Nordmarka Ultra Challenge

Fagredaktør i Fysioterapeuten, John Henry Strupstad, ble suveren vinner av lørdagens 100 km lange ultraløp i Nordmarka.

Publisert Sist oppdatert

Opp og ned flere tusen høydemeter, gjennom tett skog og i krevende terreng, tilbakela Strupstad, som løper for FIK Ren-Eng, distansen på 15 timer og 6 minutter, nesten tre timer foran Arve Haugland (Follestaddalen IL) på andre plass.

Nordmarka Ultra Challenge (NUC)

  • Terrengløp med svært krevende løyper
  • Går gjennom hele Nordmarka fra nord til sør på blåstier
  • Løpet har tre distanser, 26 km, 54 km og 100 km
  • 100 km har ca. 5000 høydemeter
  • Arrangeres hvert år på siste lørdag i september
  • Start er Mylla dam, nord i marka
  • Målgang Skar Leir, sør i marka

Best av kvinnene ble Kjersti Lerkerød (IL Bul) med tiden 18 timer og 57 minutter, nummer tre totalt.

Av de 19 som startet, fullførte ni løpet. Nordmarka Ultra Challenge ble i år arrangert for fjerde gang.

34-årige Strupstad er rutinert og har deltatt i en rekke løp de senere årene. Sist i Oslo Maraton forrige helg, der han kom inn som nummer fire og ble beste nordmann.

Men 10 mil alene gjennom skogen krever sin mann.

- Jeg kan med hånda på hjertet si at dette definitivt er det hardeste jeg har vært med på. Jeg ante ikke at Oslomarka var så tøff, sa Strupstad til osloby.no rett etter målgang.

Mektig natur

Da Fysioterapeuten snakker med Strupstad et par dager senere, er det likevel naturopplevelsene som trumfer slitet når han skal beskrive løpet.

- Naturen er ubeskrivelig. Etter å ha løpt i sju timer, så jeg soloppgangen fra Roensætra. Og utsikten fra Oslos høyeste punkt, Kjerkeberget, var sublim, forteller han.

På sin vei gjennom urskogen skremte Strupstad opp to elger og et antall skogsfugler, og ble bitt av en orm. Han fortsatte ufortrødent videre.

-Ormen gav meg nok bare et tørrbitt, humrer Strupstad.

Hva tenkte du på underveis?

- Jeg tenkte jo en god del på neste post. Også tenkte jeg på hvordan det gikk med kjæresten min, Kjersti, (Lerkerød, red. anm.) som løp den samme distansen. Resten av tiden vandret tankene av seg selv, sier han.

Strupstad fremhever et godt treningsgrunnlag, tilstrekkelig med raske karbohydrater i sekken, påfyll av vann fra rene vannkilder og evnen til å kunne tenke positivt underveis, som suksessfaktorer med tanke på å fullføre.

Hvor mye trening skal til for å komme i mål på under 20 timer?

- Du må være godt trent. Det holder ikke med noen timer på et treningssenter, du må ha mange nok mil med løping i beina. Dessuten skal du kjenne kroppen din over gjennomsnittet godt, ha erfaring fra ultraløp, og være i stand til å finne fram i Nordmarka. 100 kilometer i terrenget er svært krevende, det passer selvsagt ikke for alle, sier Strupstad.

 Hva skjer med kroppen under et slikt løp? Hva med skader?

- Kroppen blir rett og slett helt utslitt. Musklene trøttes ut, og nedbrytingsprosessene starter relativt tidlig. Før løpet må energilagrene være fulle, da du forbrenner flere tusen kalorier underveis. Det er viktig at sekken er fylt opp av mer enn nok energi, sier han.

Etter målgang, når adrenalinet har forlatt kroppen, setter utmattelsen, og muskelsmertene, inn for alvor. Et nødvendig onde, i følge Strupstad.

- Dersom du sørger for nok næring før, under og etter løpet, samt nok hvile og søvn når det hele er over, vil en slik total utladning høyst sannsynlig gjøre deg sterkere, fysisk så vel som mentalt.

Kjenn deg selv

Til tross for en ukentlig løpsmengde på over 180 km, har ikke Strupstad hatt en alvorlig løpsskade på ti år. Han har heller ikke hatt behov for fysikalsk behandling.

-Dette er selvsagt litt spesielt, men jeg tror du kommer langt i idretten med sunn fornuft og evne til å lytte til kroppen, sier han.

I likhet med mange andre, hadde han en del «barnesykdommer» i begynnelsen av løpskarrieren. Beinhinnebetennelse, løperkne og senefestebetennelser førte til flere skadeavbrekk. Men med tiltagende rutine, har kroppen respondert meget godt på løpingen.

-For å bli en habil løper må du løpe mye, og din beste trener er alltid deg selv. Blir du styrt av andre, er det lett å miste evnen til egenanalyse. Da er veien til skader kort, sier Strupstad.

Sterk også i hodet

Hva krever et slikt løp av psyken?

- En hel del. Før start må du være bevisst på at du skal gjennomføre, samtidig som du forbereder deg på noen kraftige mentale nedturer underveis. Det er en klisje, men etter en nedtur kommer det alltid en opptur. Man må holde fokus hele veien.

Hvordan restituerer du deg etter en slik kraftanstrengelse?

- Jeg forsøker å lytte til kroppens signaler, og lar den bestemme når jeg er klar for en ny løpetur. Siden alle mennesker er forskjellige, er det umulig å standardisere eller tallfeste denne restitusjonsfasen, sier han.

Selv trenger Strupstad som regel bare et par dager.

- Stølheten etter løpet lørdag er allerede forsvunnet, og jeg var ute på en liten joggetur mandag morgen. Jeg regner med å være tilbake i normalt gjenge med to løpeøkter om dagen midtveis i uka, sier Strupstad.

Han ser ikke ser bort ifra at han setter ut fra Mylla dam kl. 00:00 med kart, kompass og hodelykt også neste år.

- Det kan godt hende. Å løpe gjennom Nordmarka i 15 timer er beinhardt, men den mentale mestringsfølelsen etter å ha gjennomført, vinner over den fysiske utmattelsen til slutt, sier han.

Neste store utfordring for Strupstad er VM 100 km i Doha, Qatar, den 21. november. Her håper han på en tid under 7 timer, og en topp 10-plassering.

Powered by Labrador CMS