Fraråder bruken av ordet mobilnakke

Manuellterapeut Tor Inge Andersen i Trondheim liker ikke begrepet mobilnakke.  Han mener det ikke finnes nok kunnskap om mobilbruk og nakkeproblemer.

Publisert

- Det har vært mye fokus på at mobilbruk kan gi økt fare for hodepine, men studier der man har sett på dette har ikke vist slik sammenheng, sier Andersen til Adresseavisen. Han fraråder å bruke uttrykket mobilnakke.

- Det er fornuftig å ha et reflektert forhold til mobilbruk av mange årsaker, men et slikt fokus kan skape unødvendig bekymring. Bekymring er en faktor som faktisk kan bidra til nakkeplager, sier Andersen, som er daglig leder ved Trondheim Fysikalske institutt.

Adresseavisen viser til Språkrådet, som har satt ordet mobilnakke på sin topp ti – liste over årets nye ord.  Umiddelbart skjønner vi at det dreier seg om nakkesmerter etter mye bruk av mobil og nettbrett. Som rådet skriver på sin hjemmeside vet vi ikke om belastningen for nakken blir en folkesykdom, men Språkrådet tror at ordet er kommet for å bli.

Tor Inge Andersen kjenner på sin side ikke til at det er særlig økning av at barn og unge, i alle fall i Trondheim, oppsøker fysioterapi grunnet bruk av nettbrett og mobil. Han får også støtte av to kiropraktorert som Adresseavisen har snakket med.

- Vi ser nok at flere unger i større grad tar kontakt med manuellterapeuter og fysioterapeut grunnet nakke- og ryggproblemer, men det er ikke spesielt knyttet til dette, sier Andersen.

Han peker heller på inaktiviteten som et problem, og merker en stadig større polarisering mellom de ekstremt aktive og de som er helt passive.

Powered by Labrador CMS