En fordobling av muskel- og skjelettkostnader

Rapporten «Et muskel- og skjelettregnskap» viser at det brukes 69 til 73 milliarder kroner per år på utgifter knyttet til muskel- og skjelettplager. Det er en fordobling siden 2004.

Publisert Sist oppdatert

Dette fremgår av en rapport som foreningen Muskel- og skjelett Tiåret i Norge (MST), presenterte den 13.mai.

MST er den norske avdelingen av det internasjonale nettverket «The Bone and the Joint Decade», også kjent som «Global alliance for musculoskeletal health». I Norge har MST 11 medlemsorganisasjoner, der pasient- og helseprofesjonsorganisasjoner og sentrale fagmiljøer er representert.

Rapporten er utført av en arbeidsgruppe med professor Even Lærum i spissen.

70 milliarder
I MST-rapport 1/2013 fremgår det at de totale samfunnsmessige kostnadene i muskel- og skjelettregnskapet i 2004 er beregnet til å være mellom 37 og 44 milliarder kroner. Fem år senere – i 2009 – har det ifølge rapporten steget til mellom 69 og 73 milliarder kroner. Sykefravær og trygdeutgifter er her de største utgiftspostene. To milliarder kroner er utgifter tilknyttet fysioterapi.

Flere unge
Til tross for dette synes det som at muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager (MUSSP) har samme utbredelse som da forrige rapport kom i 2004 – med ett unntak: at flere unge sliter med smerter knyttet til muskel- og skjelettsystemet. Vi vet at MUSSP er den sykdomsgruppen som er mest til hinder for god folkehelse i den vestlige verden. Norge ligger helt på verdenstoppen med hensyn til forekomst av kroniske muskel- og skjelettplager.

Ryggplager mest utbredt
Seksti til 80 prosent av befolkningen får ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Femti prosent har hatt ryggsmerter det siste året. Tyve prosent har ryggsmerter til enhver tid. 10-15 prosent av alle ryggsmerter er uten en spesifikk årsak. De som har hatt ryggvondt en gang, får ofte tilbakefall.

MUSSP er største enkeltårsak til sykemeldinger og uføretrygd, der over 40 prosent av alle sykmeldte og 30 prosent av alle uføretrygdede i Norge har diagnoser knyttet til disse lidelsene. Vi vet at risikofaktorer for langtids sykmelding og dertil uføretrygd er lav utdannelse, fysisk arbeid og innvandrerbakgrunn.

En stadig eldre befolkning, og økende inaktivitet blant unge vil høyst sannsynlig medføre at problemet og kostnadene tilknyttet MUSSP vil fortsette å øke også i årene fremover.

Powered by Labrador CMS