Effektiv fysioterapi ved subakromialt impingementsyndrom

Forfatterne av en systematisk oversikt konstaterer at fysioterapi, og da treningsterapi spesielt, er effektiv behandling ved impingementsyndrom. Hvilken type trening som fungerer best, er derimot fortsatt uvisst.

Publisert Sist oppdatert

Skuldersmerter har vist seg å være den tredje vanligste årsaken for å søke medisinsk hjelp grunnet smerter i muskel- og skjelettapparatet. Hensikten med en nylig utgitt systematisk oversikt, var å se på evidensmaterialet for om fysioterapeutisk trening ved subacromialt impingementsyndrom er effektiv behandling. Ytterligere formål med oversikten var å øke kunnskapen om valg av behandlingsfrekvens, varighet, intensitet og progresjon.

Forfatterne gjorde systematiske søk i de største medisinske databasene, og fant 16 studier, med et totalt deltakerantall på 1.162.

Fysioterapitrening fremfor passive tiltak

Resultatene fra denne studien viser at det foreligger sterk evidens for at fysioterapeutiske intervensjoner er å foretrekke fremfor en rekke kontrollintervensjoner ved subacromialt impingementsyndrom. Fysioterapi reduserer og forbedrer smerter, både ved korttids- og langtids oppfølging. Ved korttids oppfølging fant forskerne også moderat evidens for at trening har en positiv effekt på livskvalitet.

Blant de fysioterapeutiske tiltakene i denne oversikten kan nevnes stretching- samt bevegelighetsøvelser, trening med elastiske bånd, isometrisk trening, trening uten belastning og trening med manualer. Av behandling i kontrollgruppene kan nevnes manuelle teknikker, elektroterapi, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling, eller ingen behandling.

Forfatterne kan ikke si noe om hvilken av de ulike treningsintervensjonene som er å foretrekke. Derfor etterlyses nye effektstudier av høy kvalitet.

Kilde:

Hanratty et al. The effectiveness of physiotherapy exercises in subacromial impingement syndrome: a systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum 2012;42(3):297-316.  

Powered by Labrador CMS