Dr. Google blir mer presis

Hvert tjuende søk på Google er relatert til helse. Nå vil søkemotorgiganten kvalitetssikre innholdet i informasjonen den gir ut.

Publisert Sist oppdatert

Google vil samle inn og kvalitetssikre informasjon om over 400 vanlige helsetilstander. Dette skal reduserer mulighetene for feilinformasjon i søkeresultatene, men øker samtidig avstanden mellom brukerne og profesjonelle helseaktører som avsender.

Det skriver Anna Heumrønningen og Carl Fredrik Bø i kommunikasjonsselskapet Apeland i et debattinnlegg på dagensmedisin.no.

Dr Google har for lengst blitt den viktigste rådgiveren for mange kronisk og akutte syke. Tast inn symptomene, og du vil umiddelbart bli diagnostisert, få anbefalt en behandling og vite din forventede gjenværende levetid. Søkemotorens algoritmer har imidlertid sine svakheter, påpeker de to kommunikasjonsrådgiverne.

Økt avstand

Fraværet av helsefaglig kvalitetssikring medfører at ugunstige, eller til og med helsefarlige anbefalinger, kommer lengst frem i Googles søkeresultater – gjerne anført av velmenende ildsjeler hos Wikipedia, med begrenset faglig kompetanse.

Når Google nå legger opp til en betydelig kvalitetssikring av tjenesten er dette godt nytt for både leger og pasienter.

For helseaktører som bruker nettet som en kommunikasjonskanal overfor potensielle brukere, medlemmer eller kunder, kan imidlertid Googles inntreden på innholdssiden bety økt avstand og vanskeligere kommunikasjonsforhold, heter det i innlegget.

Powered by Labrador CMS