Babyer krabber senere - ligger for lite på magen
Dagens babyer lærer sent å krabbe fordi de ligger for lite på magen. Endringen er dramatisk, ifølge barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen.
- Vi får henvist flere og flere barn som er sene i den motoriske utviklingen. Knaggene for hva som er normale utviklingstrinn forskyves. Vi ser en dramatisk endring, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen til Aftenposten. Hun er leder faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapiforbund.
Forklaringen er at foreldrene i for liten grad legger barnet på magen, noe som er helt nødvendig for at barnet skal bygge muskulatur.
Engstelige foreldre
- Mange foreldre er engstelige for å legge barna på magen fordi de har hørt om krybbedød. Men dette gjelder bare når de sover. Når de er våkne, er det kjempeviktig at de ligger på magen fra første dag. Da blir barna sterke i rygg og armer, som er nødvendig for å kunne sitte, krabbe og gå senere, sier Bruun Haugen.
Barnefysioterapeut Ute Imhof ved Barnas Fysioterapeut i Oslo deler bekymringen.
- Jeg har lagt merke til at ungene har for mye «stress less» posisjoner, de sitter i vippestol, bilsete, vogn og på fanget på kafé. Barnet bør heller være nede på gulvet og trene, sier Imhof til Aftenposten.
Mindre hjelpemidler
Fysioterapeutene understreker at man ikke kan «lære» barnet sitt å sitte eller krabbe, dette er noe barnet selv må finne ut av. De advarer foreldre mot å falle for fristelsen å «hjelpe» barna opp i sittende stilling. Noen foreldre blir veldig utålmodige, og stabler barna opp i sittestilling og i gåstoler.
Karianne Bruun Haugen oppfordrer foreldre til å legge babyen på magen mange ganger om dagen, helt fra starten av. Hennes egne barn har krabbet allerede fra 7-8-måneders alder, uten at hun har gjort noe annet enn å la dem åle rundt på gulvet mens hun selv har lest avisen og drukket kaffe ved siden av.
Jo mindre hjelpemidler, dess bedre, påpeker ekspertene.