Avtaler klare for rehabiliteringsfeltet

Helse Sør-Øst RHF tildeler avtaler til 30 institusjoner innen spesialisert rehabilitering, og øker dermed kapasiteten sammenlignet med tidligere år.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har prioritert rehabiliteringstilbud innen fagområdene nevrologiske tilstander (blant annet MS, Parkinson, CP) og hjerneslag, kreft, sansetap, CFS/ME og generell økning av plasser til barn/ ungdom og unge voksne innenfor ulike fagområder. I tillegg har vi fått en økning av rehabiliteringstilbudet til pasienter med hjertesykdommer, smerte i muskel og skjelett og sykelig overvekt. Til sammen har kapasiteten økt med over 130 plasser, sier Stig Grydeland i Helse Sør-Øst.

Sentrale dagtilbud

Etablering av tverrfaglige kartleggings- og vurderingsopphold som kan kombineres med kommunalt tilbud har vært viktig, ifølge Helse Sør-Øst.

- Dette er spesielt relevant innenfor tilbud til de store kronikergruppene, blant annet smerte, hjerte- og lunge og arbeidsrettet rehabilitering, sier Grydeland.

Helse Sør-Øst skriver på sine hjemmesider at det ble gjennomført en bred faglig vurdering av behovet for rehabiliteringstjenester, sammen med fagfolk og brukerorganisasjoner før anskaffelsen startet.

- Vi konkluderte med at vi ønsket en dreining mot flere dagplasser og kartleggings- og vurderingsplasser, vi ønsket å øke omfanget av dagtilbud i sentrale områder og en samling av større fagmiljøer for å oppnå økt kvalitet og robusthet. Dette har vi fått til med denne tildelingen, sier Grydeland.

Den årlige rammen for kjøp av rehabiliteringstilbud hos private blir på over 1,2 milliarder kroner. Dette er en økning på den økonomiske rammen med om lag 211 millioner kroner, eller en økning på 20 prosent sammenliknet med året før. 

Løpende avtaler

Det ligger som forslag i ny veileder for rehabiliteringsfeltet fra helsedepartementet at kommunene skal ta større ansvar for rehabilitering. Samhandlingsreformen legger også opp til mer rehabilitering i kommunene.

– Vi har hatt dette perspektivet med i anskaffelsen, blant annet ved at avtalene nå blir løpende, det vil si mer langsiktige. Dette gir større fleksibilitet for å utvikle tjenestene i tråd med de behovene som kommer etter hvert, og med tanke på at mye av ansvaret for rehabilitering skal overføres fra spesialisthelsetjenesten, sier Grydeland.

Nord, Midt, Vest

I tillegg til tjenester i Helse Sør-Øst, er det også fremforhandlet tilleggsavtaler for Helse Vest RHF, Helse Midt-Norge RHF og Helse Nord RHF innen enkelte delytelser som krever spisskompetanse, som ikke i tilstrekkelig grad dekkes i egen region. Til sammen kjøper de tre andre regionene om lag 60 plasser, til en årlig ramme på 106 millioner kroner.

Les mer og se hvilke institusjoner som tildeles avtale her.

Powered by Labrador CMS