Små institutter trenger økonomisk støtte for å klare seg gjennom krisen, sier fysioterapeut Ingrid Hemström Nordgren. Foto: Charlotte Sjöström, fysioterapi.se.
Små institutter trenger økonomisk støtte for å klare seg gjennom krisen, sier fysioterapeut Ingrid Hemström Nordgren. Foto: Charlotte Sjöström, fysioterapi.se.

Svenskene trenger ikke stenge - men pasientene uteblir

Svenske fysioterapeuter kan fortsatt holde åpent. Men pasientene uteblir, skriver Fysioterapi.se.

Publisert Sist oppdatert

Svenske myndigheter følger langt på vei mindre restriktive smittevernstiltak enn Norge. Blant annet holdes de fleste læringsinstitusjoner åpent, med begrunnelse i at data så langt viser at barn, unge og friske mennesker fint tåler koronaviruset og COVID-19.

Storbritannia gjør det samme. Tanken er at de som tåler smitten smittes. Den britiske regjeringens ledende vitenskapelige rådgiver, Sir Patrick Vallance, anbefalte en slik politikk fredag i forrige uke Mange nok immune skal, ifølge Wallance, gjøre at smitten ikke spres ytterligere. For at man skal lykkes med denne strategien, estimeres det at cirka 60 prosent av befolkningen må smittes. 

Avbestillinger og tap

Næringsdrivende fysioterapeuter i Sverige kan derfor holde sine praksiser åpne som før - inntil videre. Det er ikke dermed sagt at de får behandlet så mange pasienter, da de fleste avbestiller sine timer.

Fysioterapi.se har blant annet kontaktet Ingrid Hemström Nordgren, en av svært mange fysioterapeuter i Sverige som sliter i disse dager. Hun setter pris på at yrkeskategorien også i Sverige har fått utsettelse på skatt.

-Men samtidig skal jo leien betales, sier hun til nettstedet.

Nedleggelse

Hun er bekymret for fremtiden, og mener at det er mulig å holde det gående et par måneder før hun eventuelt må legge ned virksomheten.

-Staten kommer ikke til å redde fysioterapivirksomheter på samme måte som man redder store selskaper som SAS. Skal vi klare oss gjennom denne krisen, må vi få en form for økonomisk kompensasjon fra staten, sier hun til fysioterapi.se.

Ingen kompensasjonsordning

Fysioterapeuter som ikke får inn pasienter eller får avbestillinger, mottar ingen økonomisk kompensasjon for sine tap.

Les hele saken på fysioterapi.se. 

I Norge er fysioterapeuter pålagt å stenge sine praksiser inntil videre – med visse unntak. Les om de norske kompensasjonsordningene for blant annet selvstendig næringsdrivende i egen sak.