Stavanger Idrettsklinikk. Foto: Privat.
Stavanger Idrettsklinikk. Foto: Privat.

Stavanger idrettsklinikk har strengere smittevern

Stavanger Idrettsklinikk har valgt å ha strengere smitteverntiltak enn bransjestandarden foreslår. Her får du oversikt over hvilke retningslinjer de har.

Publisert

I forrige uke, mens privatpraktiserende fysioterapeuter ventet på bransjestandarden, jobbet daglig leder Vibeke Koren og resten av fysioterapeutene ved Stavanger Idrettsklinikk med å utarbeide egne retningslinjer for smittevern.

- Vi ville være godt forberedt før åpningen. Derfor fikk vi hjelp av en sykepleier som er smittevernekspert og utarbeidet våre egne tiltak, sier Koren.

De tok utgangspunkt i det første forslaget fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet og skreddersydde retningslinjer tilpasset sin egen klinikk.

-Vi er ni fysioterapeuter som til vanlig jobber samtidig i treningsrommet. For å kunne implementere bransjestandarden, trengte vi egne retningslinjer, slik at vi sørger for å ha god avstand mellom pasientene og rutiner som sikrer pasientene våre mot smitte, sier Koren.

Slik holder de avstand

Det betyr blant annet at fysioterapeutene ikke spiser lunsj sammen, at de holder seg langt unna hverandre i treningsrommet og at de for eksempel bruker munnbind når det kreves at de er i tett kontakt med en pasient.

De syr også egne munnbind, slik at de er sikre på at de har tilstrekkelig. Munnbindene sys etter krav om hvordan munnbind skal være for å fungere optimalt.

- Munnbind beskytter nødvendigvis ikke fysioterapeuten fra smitte, men det beskytter pasienten, sier Koren.

 

Her er retningslinjene til Stavanger Idrettsklinikk

 

Generelt:
 1. Alle kontaktoverflater vaskes annenhver time.
 2. Alt pasient har vært i kontakt med vaskes etter undersøkelse/behandling. Såpe og vann ved synlig skittent, og deretter sprit. Uten synlig tilgrising holder det med en av delene! Såpevann eller desinfeskjonssprit. 
 3. Pasienter får hansker eller q-tips til å berøre betalingsterminal og skjerm med.Kastes etter bruk.
 4. Kaffemaskin stenges.
 5. Engangskopper brukes på kjøkken. Evt må bestikk, kopper o.l. vaskes i oppvaskaskin på høyeste temperatur. Unngå å vaske opp for hånd og gjenbruk av kluter el.l.
 6. Arbeidstøy skal vaskes daglig på minst 60 grader. To sett per dag.
 7. Stoffmasker skal vaskes på 90 grader, eventuelt styrkes på høy varme. Se fhi.no for info om bruk av munnbind.
 Pasientspesifikt: 
 1. Resepsjon med kontorsjef skal ha to meters avstand til alle kunder. Kunder bes benytte selvbetjent betalingsterminal, med hansker.
 2. Venterom stenges for kunder, og kundene får ta plass utenfor behandlingsrom på stol der. Klinikken sin gang med 11 behandlingsrom fordelt på begge sider er 3 meter bred og det er mange meter mellom behandlingsrom, så dette vil være greit å gjennomføre.
 3. Pasienter plasseres to meter unna terapeut under anamnese.
 4. Terapeut bruker hansker og munnbind ved undersøkelse. Se video på fhi.no for korrekt hanskebruk og hvordan de tas av etter bruk. Hansker kan skape «falsk» trygghet. Håndvask/desinfeksjonsgel før og etter både hanskebruk og munnbind (pga berøring når munnbindet tas av og på).
 5. Terapeut skal bestrebe seg etter å være kortest mulig tid i tett kontakt med pasient eller kollega, og helst ikke mer enn 15 minutter, og deretter gjøre tiltak som tillater 2 meters avstand (treningsveiledning på treningssal).
 6. Behandlingsbenker vaskes med en blanding av grønnsåpe og klor.
 7. Behandlingsbenker dekkes med papir.
 8. Treningssal brukes til treningsveiledning. Det lages soner der det er mulig for 3-4 terapeuter om gangen, med 2 meter til pasient og god avstand mellom soner. Det lar seg gjennomføre pga stort areal.
 9. Terapeuter/ansatte holder mer enn 2 meters avstand til hverandre på arbeid, og spiser ikke lunsj sammen. Dette er spesielt viktig dersom en terapeut har vært i kontakt med smittet pasient, slik at kun denne terapeuten settes i karantene og ikke hele klinikken.
 10. Terapeuter tar av alt av smykker og klokker av hygieneårsaker.
 11. Ved mistanke om smitte, eller kontakt med smittebærer i mer enn 10 minutter, skal terapeut testes (eventuelt i karantene).

Hanskebruk: Ta av hanskene

1. Grip utsiden av hanskemansjetten. Dra hansken av med rolig bevegelse slik at hansken vrenges. 

2. Hold hansken i den hanskebekledde hånden. Plasser pekefinger på innsiden av hanskemansjetten. Dra hansken rolig av slik at den vrenges over hansken som holdes i hånden. Kast hanskene. 

3. Utfør håndhygiene

I tillegg har de generelle retningslinjer fra før koronakrisen som ikke er med her. Det gjelder vanlige rutiner som hver dag å knyte sammen søppelposen og kaste den før de stenger.