Skjermdump fra NRK.
Skjermdump fra NRK.

Ingen bransjestandard før mandag, sier Høie

En bransjestandard skulle sikre at fysioterapeutene kunne åpne mandag 20. april. På NRK Dagsrevyen i kveld – fredag 17. april – forteller Bent Høie at standarden ikke blir klar før mandag klokken 10.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig uttaler helseministeren at fysioterapeutene må oppfylle standarden før de kan åpne. Det betyr høyst sannsynlig at alle fysioterapeuter som har satt opp pasienter mandag morgen, må ringe sine pasienter i løpet av helgen og booke om timene.

Hvorvidt de kan åpne instituttene igjen allerede mandag, er nå uklart.

–  Det er svært uheldig at vi ikke ble varslet om at bransjestandarden ikke vil foreligge før mandag, og at denne informasjonen tilflyter oss gjennom NRK-oppslaget i Dagsrevyen. Enkelte fysioterapeuter har forberedt seg godt, med pasienter satt opp fra mandag morgen, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund.

Høie lovte åpning

Rett før påske kom helseminister Bent Høie med nyheten om at privatpraktiserende fysioterapeuter - med og uten tilskudd - kunne åpne sine klinikker 20. april, etter at de alle måtte stenge mandag 16. mars som følge av koronakrisen.

Flere selvstendige fysioterapeuter har ventet på standarden gjennom påsken, og mange av de Fysioterapeuten har vært i kontakt med har også jobbet med egne retningslinjer for smittevern.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sendte et utkast til bransjestandarden på høring tidligere denne uken. Norsk Fysioterapeutforbund sendte inn sine høringsuttalelser med konkrete råd om hva den bør inneholde.

Kommer neppe før mandag 20. april

Etter det Fysioterapeuten erfarer, krevde NFF at standarden skulle være langt mer konkret enn det som ble foreslått fra Folkehelseinstituttet. 

I dag – fredag 17. april – har hele bransjen ventet på at Helsedirektorat skulle komme med den endelige bransjestandarden. Så skjer altså ikke.