Foto: Privat

Har kartlagt hele Lørenskog kommune

Manuellterapeut Thomas Larsen har vært en av i alt fire som har kartlagt Lørenskog kommunes beredskap. Det gjør kommunen godt rustet når koronaviruset sprer seg for alvor.

Publisert

Til vanlig driver Thomas Larsen egen privat klinikk med driftstilskudd. Han er medeier i en klinikk med åtte andre terapeuter. Da klinikken måtte stenge mandag 16. mars, ville Lørenskog kommune ha ham i beredskapsteamet. Det sa Larsen umiddelbart ja til.

- Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men ønsket å bidra uansett hva det måtte være. Arbeidet har vært nødvendig, og bør være til etterfølgelse for andre kommuner, sier Larsen.

Dette har de kartlagt

Først kartla teamet hvor mange i Lørenskog kommune som er i risikogruppen for å bli smittet av korona. De fikk en oversikt over hvor mange som har astma, kols, diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft. I tillegg fikk de en oversikt over hvor mange av kommunens innbyggere som er over 67 år gamle.

Deretter brukte de Folkehelseinstituttets beregningsmodell for å finne ut hvor mange av innbyggerne som ville bli smittet.

I tillegg har de beregnet hvor mange av befolkningen som kommer til å få andre sykdommer og skader. 

- Når vi tar høyde for hvor mange som kan bli smittet, samt hvor mange som kan få andre sykdommer og skader, så vi at vi har behov for langt flere steder hvor vi kan behandle pasienter. Derfor har vi også fått en oversikt over alle lokasjoner kommunen kan benytte, samt hvor mye smittevernutstyr vi trenger, sier Larsen.

Det betyr at beredskapsteamet har kartlagt alle sykehjemsplasser, rehabiliteringsplasser, fysikalske institutter, idrettshaller og andre steder som kan fungere som mer eller mindre midlertidige behandlingssteder.

Tenker worst case

I tillegg har de – takket være beregningsmodeller fra Folkehelseinstituttet – beregnet at de høyst sannsynlig vil nå toppen av antall smittede i mai måned.

- Vi har tatt høyde for verst tenkelig scenario, og iverksatt tiltak slik at Lørenskog kommune kan håndtere det. Det betyr at vi både skal kunne behandle og ivareta smittede som ikke trenger sykehusinnleggelse, smittede som blir sendt ut av sykehus, samt pasienter som får andre sykdommer og skader, sier Larsen.

Er kommune-Norge forberedt?

Han frykter at andre kommuner ikke har gjort jobben like grundig, og dermed kan bli overrumplet når antallet smittede når toppen. Han er redd det også kan gå utover Lørenskog kommune.

- Vi vet at Ahus vil sende pasienter raskt ut av sykehuset, for å få plass til flere. Samtidig er det med stor sannsynlighet at våre nabokommuner ikke har mulighet til å ta imot alle, verken Covid-19-pasienter eller andre. I slike tilfeller, må Lørenskog kommune trolig ta imot flere enn de som bor i kommunen, fordi vi er en stor kommune, sier Larsen.

Han frykter også at det vil være for få ansatte helsepersonell i norske kommuner, til å behandle både Covid-19-pasienter og andre som trenger hjelp. 

- Det er derfor nødvendig at fysioterapeuter og manuellterapeuter får lov til å åpne klinikkene igjen. De bør blant annet få opplæring i hvordan de håndterer smittevern, sier Larsen.

Du kan lese mer om hvorfor han vil ha fysioterapeutene tilbake på jobb ved å klikke på lenken her. 

Powered by Labrador CMS