Foto: Kristian Hvesser og privat

Fysioterapeutene må tilbake på jobb nå - det viser kartlegging fra beredskapsteam i Lørenskog

Privatpraktiserende fysioterapeuter og manuellterapeuter bør raskest mulig tilbake på jobb. De må læres opp til å håndtere en mulig bølge av Covid-19-pasienter, samt andre pasienter i alle norske kommuner.

Publisert

Det mener manuellterapeut Thomas Larsen. Han er en av fire som har jobbet i et beredskapsteam i Lørenskog kommune. Teamet ble opprettet umiddelbart etter at alle klinikker og institutter her i landet måtte stenge mandag 16. mars.

 - Det er ingenting å vente på. Våre tall og prognoser, viser at vi vil få en bølge av Covid-19-pasienter i mai. Det vil igjen føre til at en rekke av dem som nå ligger på sykehus, blir utskrevet. Utover våren og sommeren vil sykehusene skrive ut ytterligere flere pasienter som trenger hjelp og behandling i kommunene, sier Thomas Larsen.

Han jobber til daglig som manuellterapeut og er deleier i en klinikk med åtte andre terapeuter. Da han selv måtte stenge, ble han umiddelbart innleid av Lørenskog kommune for å bidra til å kartlegge omfanget av risikopasienter, samt få oversikt over lokaler som kan benyttes til mer eller mindre midlertidige behandlingsrom og steder.

Full oversikt

I tillegg har teamet kartlagt hvor mange av kommunens befolkning som vil få andre skader og sykdommer.

Deres kartlegging viser at vi foreløpig trolig bare har sett starten på hvor mange som blir smittet av korona. I tillegg vil antallet som får andre sykdommer og skader, være omtrent som før, og disse pasientene vil høyst sannsynlig bli skrevet ut tidligere fra sykehusene enn normalt på grunn av plassmangel.

- Sykehusene vil stå ovenfor tøffe prioriteringer, og vil måtte sende pasienter tidligere ut enn det de til vanlig gjør. Det vil stille høye krav til primærhelsetjenesten i kommunene. Fysioterapeuter og manuellterapeuter bør derfor raskest mulig tilbake i jobb, mener Larsen.

Fysioterapeutene må få opplæring

Han anbefaler at de får omfattende – og rask – opplæring i hvordan de håndterer Covid-19-pasienter, samt hvordan det kan legges til rette for å behandle et stort antall pasienter på kort tid.

I tillegg anbefaler han at kommuner leier inn fysioterapeuter og/eller manuellterapeuter for å kartlegge hvor mange som vil ha behov for hjelp, hvor mange som er i risiko for å bli smittet og hvilke lokaler som finnes i kommunene – og som kan benyttes til behandlinger. I tillegg bør kommunene få en oversikt over hvor mye smittevernutstyr de har og trenger.

- Det er ikke nødvendig å ha med fysioterapeuter eller manuellterapeuter for å gjøre en slik kartlegging. Men det er en fordel, spesielt når kommunen skal få oversikt over antallet klinikker og steder pasienter kan behandles, sier Larsen.

Gir bort Lørenskog-modellen gratis

Han stiller mer enn gjerne Lørenskog-modellen til disposisjon for andre kommuner som ønsker å være bedre forberedt for å ta i mot Covid-19-pasienter – og andre pasienter – enn de er i dag.

- Alle som vil, kan få en blåkopi av oss. Men jobben må gjøres i hver enkelt kommune. Det er viktig at de som gjør denne jobben, har lokalkunnskap, sier Larsen.

Forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund er bekymret for om kommunene er godt nok rustet til å ta imot et stort antall Covid-19-pasienter, samtidig som de skal håndtere pasienter med andre sykdommer og skader.

- Jeg tror også sykehusene vil skrive ut pasienter raskere enn normalt, og forvente at de tas hånd om av sine respektive kommuner. Jeg er derimot ikke sikker på om kommunene er rustet til å håndtere en slik strøm av pasienter. I hvert fall ikke nå, når privatpraktiserende fysioterapeuter ikke får jobbe, sier Lund.

 

Powered by Labrador CMS