Fysisk aktivitet: Husarbeid gir også helsegevinst

Å stå, gå eller gjøre husarbeid istedenfor å sitte i ro, minsker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom, ifølge en svensk studie. 

Publisert Sist oppdatert

All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet; det har det ikke hersket tvil om. Men det har vært omdiskutert hvor stor nytte lett fysisk aktivitet har når det gjelder risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom. 

De offisielle anbefalingene fra Helsedirektoratet for voksne og eldre er å være i fysisk aktivitet minst 150 minutter med moderat intensitet, eller 75 minutter med høy intensitet, hver uke. For barn er det anbefalt 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, som bør være både moderat til hard. Aktiviteten kan deles inn i 10-minutters bolker. "Dine30" blir av Helsedirektoratet brukt som en motivasjonsmekanisme for å få flest mulig ut i aktivitet daglig. 

Denne uken publiserte også NRK  en nyhetssak fra England, der forskere mener tre raske turer a 10 minutter er lettere å gjennomføre og mer effektivt enn higen etter 10.000 skritt per dag, som er de britiske anbefalingene. 

Hva med hverdagsaktivitet?

Forskere fra Karolinska Institutet har ved hjelp av blant annet aktivitetsmålere analysert hvordan ulike nivåer av fysisk aktivitet hos 851 personer påvirket dødeligheten av hjerte- og karsykdom 15 år senere. Studien er publisert i Clinical Epidemiology.

Studien indikerer at lett hverdagsaktivitet har effekt. Å erstatte en halvtime med stillesitting hver dag med å stå eller gjøre husarbeid, minsker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med 24 prosent.

Studien viser også at det å erstatte stillesitting med å gå en rask tur eller trene, gir enda større påvirkning på risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom. Ti minutter med middels til intensiv fysisk aktivitet om dagen minsker risikoen med 38 prosent, mens 30 minutter om dagen minsker risikoen med hele 77 prosent, ifølge ki.se.

Forskerne justerte ikke for blodtrykk og kolesterol. Imidlertid har man tatt hensyn til faktorer som alder, kjønn, røyking, utdanningsnivå og tidligere sykdommer.

Med andre ord: Daglig husarbeid kan også gjøre nytten, og på flere enn en måte. Spesielt dersom vi tar intensiteten på støvsugingen ett hakk videre.