Håvard Moksnes mener pasientene – som oftest – bør få fysioterapi før de sammen med ortoped vurderer kirurgi. Foto: Irene Mårdalen
Håvard Moksnes mener pasientene – som oftest – bør få fysioterapi før de sammen med ortoped vurderer kirurgi. Foto: Irene Mårdalen

«Gi ikke opp pasienter selv om behandlings-resultater uteblir»

Pasienter som ikke får forventet resultat av aktiv behandling, bør ikke gis opp og sendes til operasjonsbordet. Det mener idrettsfysioterapeut Håvard Moksnes.

Publisert

- Pasienter som sliter med muskel- og skjelettplager, er ofte pasienter som er dårlig rustet for operasjoner. De har kanskje vært avventende lenge og ventet på operasjon, og har av den grunn vært inaktive lenge. Eller så kan inaktivitet i seg selv være medvirkende årsake til at de har smerter, sier Moksnes.

Han mener pasientene – som oftest – bør få fysioterapi før de sammen med ortoped vurderer kirurgi. Behandlingen bør gjennomføres over tid, gjerne i flere måneder, og fysioterapeuten bør ikke gi opp selv om pasienten ikke får de resultatene som forventes.

- Som fysioterapeut for denne type pasienter, er det viktig å følge nøye med på utviklingen og responsen på behandling og trening. Hvis veien du velger ikke når frem, bør du vurdere å velge andre øvelser og tilnærminger for å sjekke om det fungerer bedre. Valg av behandlinger bør diskuteres med ortopeder, slik at tverrfaglighet bidrar til best mulig resultat, sier Moksnes.

Trenger påfyll av kunnskap
Han mener fysioterapeuter generelt trenger mer erfaring og kunnskap om verdien av aktiv behandling, hvem som bør få denne type behandling og hva slags aktiv behandling som har effekt.

12. og 13. oktober holder Moksnes foredrag under temadagene Fysioterapi fremfor kirurgi, som arrangeres av Norsk Fysioterapeutforbund i Oslo. Han anbefaler alle som ønsker å jobbe med denne pasientgruppen, å delta.

-  Et stort antall ortopeder og fysioterapeuter jobber nå så tett sammen, og fysioterapi er i ferd med å bli førstevalget for pasienter med muskel- og skjelettplager. Det er derfor viktig at vi er på ballen, og tar vår del av ansvaret for å lykkes, sier Moksnes.

Behandling kanskje ikke for alle
Han påpeker samtidig at ikke alle pasienter skal gjennom fysioterapi før de opereres. I enkelte tilfeller bør kirurgi være førstevalget, som for eksempel pasienter med menisk med løst fragment.

Ønsker du å høre Håvard Moksnes og andre foredragsholdere på temadagen, kan du melde deg på via nettsidene til fysio.no