Frisk skulder

Frisk Skulder

Av Anders Aasen Berget, Lennart Krohn-Hansen, Sigbjørn Hjorthaug

Forlag: Frisk Forlag

Sider: 163

ISBN: 978-82-93428-03-9

Bokanmeldelse

Intet nytt om skulder

Det har gått to år siden boka Frisk Nakke kom ut, og gutta i Frisk Forlag har fått med seg anerkjente Sigbjørn Hjorthaug på laget. Det betyr jo selvsagt at lista er lagt høyere enn sist og vi som lesere kan saumfare den nye boka Frisk Skulder med enda større forventninger. Klarer Frisk Skulder å luke ut barnefeilene fra den siste boka og lande på to bein med målsetningen: Frisk Skulder – mindre smerter, trygt og enkelt ?   

Boka er delt opp i fem hoveddeler, hvorpå smertelindring, skulderanalyse og kunnskap henger godt sammen. Kapittelet rundt smertelindring gir gode, trygge og enkle råd og kjøreregler på hvordan individer skal forholde seg til skulderplager, både praktisk og teoretisk. Dog vies det fortsatt ti sider til emnet ‘triggerpunktbehandling’ som fortsatt ikke kan bevises at det i det hele tatt eksisterer, og i alle fall at det er en muskelknute. Skulderanalysedelen er selvsagt svært forenklet, men i sin enkelhet gir det mening og retning for pasienter å forholde seg til. Kunnskapskapittelet er det beste kapittelet i boka hvor flere anerkjente terapeuter og leger har sine meninger om sine favorittemner.

Siste del av boka omfatter forebygging av skulderplager gjennom ulike treningsprogram med smarte, enkle og godt beskrevet og illustrerte skulderøvelser. Øvelsene her kan man lett forenkle eller gjøre vanskeligere og krever lite eller ingen utstyr. Den siste delen relaterer skulderplager til ulike idretter og er igjen godt laget, forklart og gir mening – sannsynligvis både for pasienter og for terapeuter.

En gjennomgående trend i boka er fokus på aktivitet og trening, og det er selvsagt passende med hva vitenskapen pr dags dato også engasjerer seg og konsentrerer seg om. Forfatterene har vært dyktige til å forenkle et svært komplisert klinisk område som selvsagt gavner pasienter og den generelle befolkningen. Språket er enkelt, forklaringene likeså og innpakningen er tilbydende.

Jeg spurte i 2014 - Burde fysioterapeuter lese Frisk Nakke? Ja, fordi jeg liker forfatternes evne til å skape, tenke og produsere noe nytt og det trenger fysioterapifaget. Så da spør jeg igjen i 2017 – Burde fysioterapeuter lese Frisk Skulder? Nei, fordi at dette er ikke noe nytt lenger, dette er en kopi av boka fra 2014 som bare omhandler en annen kroppsdel og burde ikke gi oppdaterte fysioterapeuter noe som helst ny kunnskap. Derimot burde dette bli en bestselger mot målgruppa. Mannen i gata vil sannsynligvis synes at boka er helt topp, og jeg anbefaler ham også på det sterkeste å lese den til formiddagskaffen. 

Svein Kristiansen, manuellterapeut, spesialist i manuellterapi, MSK Klinikken AS

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten