Frisk nakke

Frisk Nakke

Av Anders Aasen Berget, Lennart Krohn-Hansen

Forlag: Frisk Forlag AS

Sider: 179

ISBN: 978-82-9998851-77-1

Bokanmeldelse

Fysioterapeuten 11/2014.

Enkelt – men ikke genialt

Boka Frisk Nakke er ikke som andre bøker som omhandler et av verdens største medisinske samfunnsproblemer; muskel- og skjelettplager. Dette er en bok skrevet for de med vondt i nakken og ikke for de som prøver å hjelpe dem. Dermed er det på med brillene til Kari og Ola Nordmann for å se om boka treffer blink.

Misvisende

Boka er delt opp i to hoveddeler, smertelindring og Friskhjulet. Dessverre er den første delen av boka relativt misvisende, og sørger for at den gjennomsnittlige nakkepasient fortsatt tror på muskelknuter, aldersforandringer og prolaps som de vanligste årsakene til nakkesmerter. De fysiske tiltakene som triggerpunktsbehandling, slyngetrening og McKenzie-trening for nakkeplager virker særdeles tilfeldig og personlig valgt uten at det er noe logikk bak valgene.

Nyttig Friskhjul

Friskhjulet er derimot en meget finurlig oppfinnelse som drar meg mer i retning av oppdatert moderne smertevitenskap og håndtering av muskel- og skjelettplager anno 2014. Dette beskrives med en god fordeling av flere faktorer som kan påvirke nakken, dens funksjon og hjernens oppfattelse av den. Uten tvil er kunnskap, arbeid og livsstil, søvn og trening blant de viktigste faktorene for både utvikling og opprettholdelse av nakkeplager, og det er disse faktorene leserne av boka (pasientene) absolutt burde ha fokus på.

En gjennomgående trend i boka er fokus på muskulatur, både som årsaksforklarende, kilden til smerter, for selvbehandling og for ekstern behandling, samt en mengde styrketreningsøvelser. Jeg hadde håpet at en oppdatert bok om nakkeplager hadde viet større fokus på nervesystemet, da det jo er dette systemet som styrer alt, og ikke muskelsystemet, som beskrevet på side 65.

Tja…

Så til spørsmålet om fysioterapeuter bør lese Frisk Nakke?

Ja, fordi jeg liker forfatternes evne til å skape, tenke og produsere noe nytt – og det trenger fysioterapifaget.

Nei, fordi det ikke tilfører oppdaterte terapeuter noe mer enn det man strengt talt burde vite allerede.

Men boka var jo heller ikke for oss, den var jo for Kari og Ola Nordmann. Burde de lese den?

Tja, dersom de har muligheten til å begynne på side 53 og samtidig ha en oppdatert fysioterapeut til å veilede seg gjennom friskhjulsprosessen. Kun da vil Frisk Nakke kunne gjennomføre målet som det så fint lyder i innledningen – den enkle veien til en sterk, avslappet og smertefri nakke.

Svein Kristiansen, manuellterapeut, spesialist i manuellterapi, MSK Klinikken AS

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten