Belastningsskader i klatring

Belastningsskader i klatring: forebygging og behandling

Av Grønhaug G

Forlag: Fagbokforlaget

Sider: 199

ISBN: 978-82-450-1672-7

Bokanmeldelse

Bokomtale i Fysioterapeuten 3/2016. 

Strukturert om klatreskader

Belastningsskader i klatring er en skikkelig godbit. For alle de som klatrer, for de som er klatretrenere eller foreldre eller for oss som er helsepersonell. Dersom du verken er interessert i klatring eller jobber med klatrere kan du like godt lese noe helt annet.

Boka er delt opp i fem hoveddeler, hvor ulike fokus på hver del gjør den enkel å navigere i om man ikke ønsker å lese fra perm til perm. Delene er tilrettelagt for ulike målgrupper og hvor vi som helsepersonell raskt kan finne frem til det vi trenger. Alle idretter har sine krav til utøverne, og kapittel 1 om treningslære relatert til klatring er helt essensielle grunnkunnskaper. Videre er kapittel 4 om ulike «klatreskader» interessant da det finnes en del skader relatert til klatring som ikke er vanlig i veldig mange andre idretter. Kapittelet blir i og for seg noe snaut med overfladisk informasjon, men er forseggjort med tilleggsreferanser og gode bilder. Et minus er inkonsekvent bruk av ordene tendinitt vs. tendinopati, noe som kan virke forvirrende for de aller fleste. Et stort pluss er fantastiske illustrajonsbilder av klatrere, både nasjonale og internasjonale storheter i fri utfoldelse.

En gjennomgående trend i boka er struktur, oppdatert viten, gode referanser og ulike nedslagsfelt. Den er godt gjennomtenkt, bra skrevet, lettlest og i alle høyeste grad dagsaktuell. Det er få ting å plukke på, men det skulle kanskje bare mangle når forfatteren både er fysioterapeut, klatrer, klatretrener og daglig jobber i et stort akademisk miljø?

Burde fysioterapeuter lese boka? Ja, selvsagt dersom du jobber med klatrere enten på topp eller breddenivå. Dersom du jobber med andre utøvere som er utsatt for mye hånd- og albueproblematikk burde den også ha stor overføringsverdi. Alle klatreklubbber og klatresentre som er opptatt av helse, skader og trening for sine medlemmer burde ha boka på fremste hylle, og unge utøvere som ønsker å å bli best burde ha den som referansepunkt. Dersom du ikke er opptatt av klatring men ønsker en mal på hvordan du kan skrive en fagbok om ditt emne, bør du også ta en titt. Her får du mye veiledning for pengene.

Svein Kristiansen, fysioterapeut, spesialist i manuellterapi (MNFF), MSK Klinikken AS

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten