Å sykle - en besettelse

Å sykle - En besettelse

Av Håvard Syvertsen

Forlag: Kagge Forlag

Sider: 125

ISBN: 9788248922438

Bokanmeldelse

Bokanmeldelse i Fysioterapeuten 2/2020. 

Jeg sykler - altså er jeg

Denne boken handler ikke om trening på sykkel for å komme i form, men om livsgleden knyttet til en kroppslig utfoldelse på en landeveissykkel, der forfatteren samtidig nyter sanselige opplevelser fra landskapet rundt.

Håvard Syvertsen har skrevet en rekke romaner og noveller. I tillegg har han oversatt utenlandsk litteratur til norsk. Forlaget omtaler dette som hans første sakprosabok, men jeg vil heller kalle det et essay. Boken består av 23 korte kapitler, der overskriftene henviser til Tour de France sine 21 etapper og to hviledager.

Sykkelsesongen starter om våren og ender om høsten. Slik begynner og avslutter også boken. Utenom sesongen har sykkelen en sentral plass på forfatterens arbeidsrom, der han kan nyte synet av en velstelt og vakker sykkel i en mintgrønn farge. Jeg gjetter fargen på boken har samme farge som sykkelen. Mye tid går til å sette sykkelen i stand før våren, og sykkelens status og skjønnhet henger sammen med at den er ren og velholdt. Om våren flyttes sykkelen ned og ut, og den er klar for året første sykkeltur. Dette er noe forfatteren lenge har sett frem til. Forventningsfull venter han på det rette øyeblikk. Så er han i gang og sykler opp fra der han bor og opp i høyden. Han kjenner på gleden ved beinas bevegelse som fører sykkelen fremover og at han og sykkelen blir ett. Samtidig nyter han det vårlige landskapet.

Hvordan begynte så forfatterens store sykkelinteresse? Den startet allerede i barndommen. Vi får vite om faren som hadde syklet i ungdommen, faren som fikk sykkelblader hjem i posten og sønnen som leste disse med lidenskap og ønsket seg en racersykkel. Det fikk han etter hvert. Først en sykkel til låns, som var alt for stor og dermed passet ikke rytter og syklist sammen. Estetikken uteble. Sykling var og er noe som binder far og sønn sammen. Farens oppfølging av sønnen de fire årene Syversen var aktiv som syklist fra han var 12 år til han ble 16 år. Faren hentet han jevnlig på trening, og fulgte han på sykkelløp. Fortsatt kan de glede seg over å se Tour de France sammen og snakke om sykling generelt.

Det er mange fine historier som knytter far og sønn sammen i denne boken med fortellinger fra oppveksten i enkle kår der faren var industriarbeider. Faren pushet aldri sønnen. Hans eneste krav var at sønnen skulle fullføre så fremt ikke et uhell satte en stopper for det. Å fullføre er en livsvisdom som ble viktig for forfatteren videre i livet. Syvertsen ble aldri best, noe han heller ikke var opptatt av. Den ene gangen han ledet, ble dette i seg selv en for vanskelig oppgave å takle for en sjenert gutt, og han slakket av.

 Konkurransene har Syvertsen lagt bak seg. Det handler ikke om å komme i form, men om sykling som ren glede. Selvfølgelig kan han kjenne stivheten og trettheten i beina når han trår oppover bratte bakker, men denne avløses snart av gleden ved å komme opp i høyden og få utsikt, og samtidig vite at han med beina til hjelp har han nådd toppen.

Motbakker er tunge, og de kan være fristende å unngå. Men livet ellers består også av motbakker. Han minnes en episode der han i et fellesritt under trening var i ferd med å falle av, bli hengende etter. En av de voksne lederne tok han da i skole, oppmuntret han og gav beskjed om at han kunne bedre. Han måtte skjerpe seg. Dette var en viktig lærepenge. Det gjaldt å ikke gi seg. Seinere i livet, i begynnelsen av karrieren som forfatter, fikk han erfaring med refusjon av bøker. Periodevis kommer det også til vanskelige etapper i skrivningen, og da er det viktig å ikke gi seg.

Boken gir en herlig skildring av sykkelbruk.

God tur!          

Einar Hafsahl, spesialist i psykomotorisk fysioterapi (MNFF).

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

pasient-reportasje-smerte
Tema

Smerte og kultur

Fysioterapeuter, både på sykehus og ute i klinikken, har mange pasienter med en annen kulturell og etnisk bakgrunn enn norsk. Hvordan møte og behandle pasienter med en helt annen forståelse og forventning til det å være syk - og med et smerteuttrykk du kanskje ikke forstår? Les reportasjen i Fysioterapeuten eblad

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten