WHO: Nytt virus kan gi global folkehelsekrise

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at lungeviruset som er oppdaget i Kina smitter mellom mennesker. Folkehelseinstituttet sier vi må være forberedt på at viruset kan komme til Norge.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag bekreftet kinesiske myndigheter at 571 mennesker er smittet av viruset. Det reelle tallet er langt høyere. Atten mennesker er onsdag kveld bekreftet døde som følge av viruset, alle i Kina. Nærmere 100 skal være kritisk syke eller svært syke som følge av viruset. Det skal være flere helsepersoner blant disse. 

Folkehelseinstituttet overvåker

Trine Hessevik Paulsen, som er lege i Folkehelseinstituttet, sier til NRK at de får nye opplysninger om viruset hver eneste dag, og sier de overvåker situasjonen nøye.

– Vi må være forberedt på at det kan komme smittetilfeller til Norge, sier hun til NRK.

– Inntil videre skal folk oppføre seg som normalt. For folk som reiser til Wuhan i Kina, der sykdommen har utbrudd, er det egne reiseråd på våre nettsider, fortsetter hun. 

Sykdommen har også nådd Thailand, Japan, Sør-Korea, Taiwan, USA, Hong Kong, Filippinene, Macau og ett mulig tilfelle i Australia og i Frankrike. 

Er sikre på konklusjonen

Smitten har mest sannsynlig kommet fra ett enkelt dyr på et marked i den kinesiske byen Wuhan, som huser 11 millioner innbyggere. WHO har analysert arvematerialet til viruset. Det betyr at de kan være sikker på at en pasient faktisk har fått det i kroppen, og ikke lider av noe annet. Wuhan blir fra fredag morgen sperret, noe som vil si at all kollektivtransport i, og ut av og inn til byen stanses. Dette kommer på "verst tenkelige tidspunkt" for kineserne, som nå skal igang med feiringen av nyttår. Tradisjon tro reiser millioner av kinesere på ferie i denne perioden. 

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset. Forskere har slått alarm, fordi det nye viruset ligner på coronaviruset Sars, som i 2002-2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong. Det ble ikke påvist tilfeller i Skandinavia under epidemien.

Mulig global folkehelsekrise

Onsdag møttes WHO for å vurdere om de skal erklære en global folkehelsekrise, slik de gjorde i forbindelse med utbruddet av ebola og svineinfluensa. Møtet endte i en utsettelse av en mulig folkehelsekrise.

Det kinesiske viruset har fått navnet 2019-nCoV. Viruset viser ca. to prosent dødelighet så langt. 

Les mer på NRK.

Powered by Labrador CMS