røntgenbilder

Vil få slutt på unødige røntgenbilder

Ofte tas det røntgenbilder til liten nytte, for eksempel ved en del akutte ryggplager, sier Bjørn Hofmann. Professoren skal lede et prosjekt for å få slutt på unødige bilder.

Nyheter

Pasienter som kommer til fysioterapeut kan forvente at «noe» blir gjort. De kan presse på for å få tatt røntgenbilder av for eksempel ryggen. Én av fire nordmenn får en eller flere polikliniske radiologiske undersøkelser hvert år. Men internasjonalt antas det at 20-50 prosent av slike undersøkelser er unødvendige og ikke gir noen helsegevinst, ifølge gemini.no.

Vil øke undersøkelser med høy verdi

Nå skal forskere kartlegge og bidra til å redusere røntgenbilder med lav helseverdi og øke undersøkelser med høy verdi. Professor Bjørn Hofmann ved NTNU Gjøvik skal lede prosjektet Optimalisering av radiologiske tjenester (ORT), som har fått 12 millioner kroner i støtte av Forskningsrådet.

– En del røntgenbilder er viktig å ta, fordi de i en del tilstander hos pasientene gir relevant informasjon. Men ofte tas det bilder til liten nytte. Det skjer for eksempel ved en del akutte ryggplager. Vi ser også at tilgang på røntgenutstyr har betydning for hvor ofte det tas bilder. Jo kortere avstand du som pasient har til en røntgenavdeling, desto større sjanse er det for at det tas bilder, sammenlignet med om du bor langt unna, sier Hofmann.

Unødig stråling

I tillegg til ressursene som brukes, fører unødige bilder også til at pasienter blir utsatt for stråling. Slike undersøkelser kan også skape unødige bekymringer hos pasienter. 

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

pasient-reportasje-smerte
Tema

Smerte og kultur

Fysioterapeuter, både på sykehus og ute i klinikken, har mange pasienter med en annen kulturell og etnisk bakgrunn enn norsk. Hvordan møte og behandle pasienter med en helt annen forståelse og forventning til det å være syk - og med et smerteuttrykk du kanskje ikke forstår? Les reportasjen i Fysioterapeuten eblad

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten