Lymfødem
Det bør settes opp kurs i lymfologi som en del av utdanningen til blant annet fysioterapeuter, leger og sykepleiere, mener Svenska Ödemförbundet.

Vil at fysioterapeuter kurses om lymfødem

Svenska Ödemförbundet vil at alle som utdanner seg til fysioterapeut skal ta kurs i lymfologi. De mener kreftpasienter med lymfødem får for lite informasjon om hvordan de kan øke lymfesirkulasjonen og trene på en god måte.

Nyheter

Mange kreftpasienter får permanente bivirkninger av kreftbehandlingen. Ifølge Margareta Haag i Svenska Ödemförbundet gjelder det hver fjerde kvinne i Sverige som behandles for brystkreft. Pasientene informeres sjelden om risikoen for å få lymfødem, som det ikke finnes noen kur mot, skriver hun i et debattinnlegg i svenske Dagens Medicin

Målebånd

Å oppdage lymfødem tidlig, er viktig for at behandlingen blir effektiv. Samtidig kritiserer Haag helsepersonell i Sverige for ofte å bruke målebånd når diagnosen skal stilles. Det mener hun blir for usikkert, da vet man ikke om målingen rundt beinet eller armen viser muskler, væske, arrvev eller fett.

Får lite opplæring

Haag skriver at svenske pasienter får for lite opplæring i å leve med lymfødem. Opplæringen bør gi kunnskap om sykdommen, kompresjon, hudpleie, hvordan man kan øke lymfesirkulasjonen, pusteøvelser, trening/mosjon og hvordan man kan leve med en tilstand som det kan ta flere timer hver dag å håndtere.

Svenska Ödemförbundet krever derfor at det settes opp kurs i lymfologi som en del av utdanningen til blant annet fysioterapeuter, leger og sykepleiere.