Velger alternativ behandling til spedbarn

Desperate foreldre av spedbarn som lider av uro, kolikk og søvnvansker tar barna med til alternative behandlere når det offentlige helsevesenet ikke kan hjelpe.

Publisert Sist oppdatert

Flere ulike alternative behandlere bekrefter at de får spedbarn inn på klinikken, skriver Aftenposten.

Ifølge siste tilgjengelige tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) brukte nordmenn årlig 4,7 milliarder på alternativ behandling i 2012, og av dem gikk 3,8 milliarder til besøk hos alternative behandlere.

- Det var mer enn hva nordmenn betalte i egenandeler til den offentlige helsetjenesten det året, sier Ola Lillenes, informasjonssjef NAFKAM.

Ønsker manuellterapi

- Bekymrede foreldre kommer fordi spedbarnet deres gråter mye, sover dårlig eller på annen måte gir uttrykk for å ha vondt. Mitt inntrykk er at det er økende pågang hos manuellterapeuter som behandler barn. I min praksis ser jeg rundt 10 nye barn i uken med overnevnte plager, forteller Erik Aarum i interessegruppen for barnemanuellterapi.

- Dersom barnet har et stivt område i nakken, ryggen eller bekkenet, kan manuellterapeuten på en meget skånsom måte forbedre bevegeligheten, legger han til.

Også Osteopatforeningen er nøye med å vektlegge at de behandler spedbarn med skånsomme og myke teknikker, og siden de ikke har fullt utviklet skjelett og leddstrukturer så er de forsiktige med manipulasjonsbehandling.

- Ofte har foreldrene vært hos både lege og helsestasjon først. Som regel er det ikke noe alvorlig galt, det kan være så enkelt som at barnet har fått noen uvaner ved å ligge mer med hodet til den ene siden, slik at musklene på en side blir litt kortere og det skaper en liten skjevhet som er ubehagelig for barnet når det strekker seg, sier Helge Skåtun leder i Norsk Osteopatforbund.

Placeboeffekten

Allmennlege Holgeir Skjeie, som svarer på vegne av Legeforeningen, sier at foreldre er i sin fulle rett til å benytte seg av ulike behandlere, så lenge de ikke skader barnet,men atde bør ha i mente at manipulasjon av rygg og nakke ikke alltid er uproblematisk, og man kan stille spørsmål ved om det er etisk riktig å stikke nåler i en baby hvis det ikke har effekt.

- Bare det å oppleve at man får hjelp, gjør at ting blir bedre. Forskjellen er at i min kliniske praksis er jeg klar over hva som er hva, hva som er effekten av pillen og hva som er effekten av samtalen. I en studie har jeg nylig sett på akupunkturbehandling ved spedbarnskolikk. Den ene gruppen fikk babyen nåler, i den andre ikke, men foreldrene trodde det. Etter at behandlingen begynte, så man en nokså lik reduksjon i gråt i begge grupper, ergo akupunkturen hadde ingen effekt, sier Skjeie.

Powered by Labrador CMS