MS

Trening ser ut til å forsinke funksjonstap ved MS

Om MS-pasienter trener, ser det ut til å forsinke både funksjonstap og attakker, og forebygge sykdomsprogresjon, ifølge nye studier.

Nyheter

Nylig var ekspertisen innen multippel sklerose (MS) samlet i Stockholm til MS-kongressen ECTRIMS, som i år ble holdt sammen med Rehabilitation in Multiple Sclerosis (RIMS). Overlege Stine Marit Moen ved MS-Senteret Hakadal forteller at nye studier om fysisk trening ved MS ble oppsummert.

– Trening ser ut til å forsinke funksjonstap, og det ser ut til at en får mindre sykdomsaktivitet på MRI, og mindre hjerneatrofi. Også aerob-trening ser ut til å ha en ekstra god effekt på grå substans i hjernen, noe vi vet er veldig viktig, sier hun til Dagens Medisin.

Trening så også ut til å forsinke attakker og forebygge sykdomsprogresjon, ifølge studiene.

– At trening er sykdomsmodifiserende, er det ikke tvil om lenger. Dette er så effektivt at vi kan ikke ignorere det mer, og så er det i tillegg billig. Det burde ha vært resepter for dette, mener Moen.

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten