Tidsskriftet Fysioterapeuten godkjent som OA-tidsskrift

Fysioterapeuten har nå blitt godkjent av Directory of Open Access Journals, noe som vil si at tidsskriftet nå offisielt kan kalle seg et Open Access tidsskrift. 

Publisert Sist oppdatert

Dette betyr at Fysioterapeuten er kategorisert som Open Access-tidsskrift både i Norge (av Norsk senter for forskningsdata, NSD) og internasjonalt (av DOAJ, www.DOAJ.org). Godkjennelsen fra DOAJ kom 9. april 2019.

Publiseringsmodeller innen Open Access:

Gull-open access (OA): Artikkelen gjøres fritt tilgjengelig av utgiveren med det samme den publiseres. Når utgiver krever avgift for å få publiseringskostnader dekket (dekke kostnader til å drive OA-tidsskriftet, kvalitetsvurdering etc.), må den som vil ha artikkelen utgitt (forskeren/institusjonen) betale dette. Denne modellen kvalifiserer for forskningsstøtte i plan S. Diamant OA: Som gull-OA, men forfatter/institusjon betaler ingen avgift for å få artikkelen publisert. (Betyr vanligvis at f.eks en forening betaler for utgivelsen av tidsskriftet.). Fysioterapeuten er i denne kategorien.

Andre modeller, som ikke kvalifiserer for forskningsstøtte i Plan S:

Grønn OA: Også kalt egenarkivering: Den siste versjonen av artikkelen før den ble publisert gjøres tilgjengelig - for eksempel gjennom et digitalt arkiv på institusjonen til forskeren. Dette skal være en fagfellevurdert versjon.

Hybrid-OA: Artikkelen publiseres i et abonnementsbasert tidsskrift, men kan mot avgift legges ut åpent, ofte etter en sperrefrist på noen måneder.

Gratis god kvalitet

-Det å være akseptert av og registrert i DOAJ er et kvalitetsstempel, og en bekreftelse på at Fysioterapeuten er et kvalitetstidsskrift som er åpent tilgjengelig for alle. Det er gratis både å publisere i Fysioterapeuten og lese forskningsartiklene i fulltekst, noe som gjør Fysioterapeuten til et "Diamant OA-tidsskrift" (se faktaboks). Du som leser Fysioterapeuten vil ikke merke noen stor forskjell etter at vi ble inkludert i DOAJ. Som forfatter og leser skal du være trygg på at du har valgt et tidsskrift som ivaretar rutiner for gode publiseringsprosesser, sier fagredaktør John Henry Strupstad, som påpeker at alle fagfellevurderte artikler nå også indekseres i DOAJ.   

Strenge krav

Kravene for å kunne kalle seg et Open Access vitenskapelig tidsskrift har den siste tiden blitt strengere, og myndighetene vil fremover stille krav til alle tidsskrifter. Det skal være gratis å lese forskningsartikler som springer ut fra studier med norsk offentlig støtte. 

Fysioterapeuten vil dermed også i fremtiden være et viktig publiseringsorgan innen fysioterapi i Norge, og i Skandinavia.  

Les Fysioterapeutens forfatterveileder

Powered by Labrador CMS