- Det er ikke til å legge skjul på at en del kan finne resultatene oppsiktsvekkende, sier Fersum.

Lavere sykefravær med kognitiv terapi

En studie publisert i European Journal of Pain viser at tilpasset funksjonsrettet kognitiv terapi er mer effektivt enn manuellterapi for korsryggpasienter.

Nyheter

- Vi viser at sannsynligheten er tre ganger lavere for å være sykmeldt på grunn av ryggplager i løpet av en periode på 12 måneder med tilpasset kognitiv terapi, sier manuellterapeut og postdoktor Kjartan Vibe Fersum ved Universitetet i Bergen til forskning.no.

- Både arbeidsevne og funksjon styrkes, legger han til.

121 personer i alderen 18-65 år med uspesifikke kroniske korsryggsmerter deltok i studien. Alle pasientene fikk behandling over 12 uker med en oppfølgingsperiode etter 12 måneder.

Mindre fare for tilbakefall

Gruppe 1 mottok tilpasset kognitiv funksjonsrettet behandling. Dette innebærer et skreddersydd opplegg; for å endre negative tankemønstre, samt øve inn et funksjonelt bevegelsesmønster. 

Gruppe 2 fikk spesifikk manipulasjonsbehandling hos manuellterapeut, i tillegg til øvelser.

Forskerne fant mindre frykt for å være i aktivitet samt vesentlig større reduksjon i smerte i gruppe 1 sammenlignet med gruppe 2. Også manuellterapi gav effekt, men effekten var altså større i blant de som mottok kognitiv terapi. I tillegg var faren for tilbakefall lavere blant pasientene i denne gruppen.

Ikke alle jubler

Fersum vedgår at ikke alle manuellterapeuter vil være begeistret over at kognitiv terapi gav bedre resultater enn den behandlingen de selv utøver til daglig. 

- Det er ikke til å legge skjul på at en del kan finne resultatene oppsiktsvekkende, sier Fersum til forskning.no. 

Overfokus på patologi

Fersum mener behandlingen av korsryggsmerter i helsevesenet ofte er for preget av en patologisk tankegang, at fokuset er for ensidig rettet mot sykelighet.

- Bildefunn på CT- og MR-undersøkelser dikterer ofte behandlingen alt for mye, uten at andre faktorer som nevrofysiologi, livsstil og sosiale faktorer blir vurdert.

- Nå jobber vi for å gjøre metoden mer kjent både blant leger og fysioterapeuter. Jeg tror  at den ikke er så veldig komplisert å utøve i praksis, ifølge Fersum.

Les mer på forskning.no.

Referanse:

K. Vibe Fersum, P. O'Sullivan, J.S. Skouen,  A. Smith og A. Kvåle Efficacy of classification-based cognitive functional therapy in patients with non-specific chronic low back pain: A randomized controlled trial. European Journal of Pain Årgang 17, utgave 6, sidene 916–928. Publisert i tidsskriftets papirutgave juli 2013.

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten