Genene har noe å si

Hjerteflimmer påvirkes av gener

Forskere ser sammenheng mellom bestemte gener og hjerteflimmer. Det gir et viktig bidrag til arbeidet med å kartlegge risikofaktorer.

Nyheter

Hjerteflimmer er den vanligste formen for forstyrrelser i hjerterytmen. Rundt 10 prosent av alle over 75 år utvikler denne tilstanden, der forkamrene i hjertet slår mye raskere enn hovedkamrene, og gir enn flimrende følelse i brystkassen.

Data fra over 1.000.000 mennesker har gitt oss større innsikt i sammenhengen mellom genene våre og risikoen for hjerteflimmer.

Tilstanden er vanligst blant de eldste, men de siste årene er hjerteflimmer også blitt mer vanlig i andre aldersgrupper. Den største økningen finner vi blant kvinner mellom 40 og 59 år.

Hjertesvikt og hjerneslag er satt i sammenheng med tilstanden.

Genene virker inn

Flere faktorer påvirker hvor utsatt du er for å utvikle hjerteflimmer, som overvekt eller lite eller overdreven fysisk aktivitet. Men gener kan også spille en betydelig rolle. Nå vet forskere mer om hvilke gener som er involvert.

Ved å bruke data fra seks store helseundersøkelser har internasjonale forskere fått større innsikt i hvilke gener som er involvert i utviklingen av hjerteflimmer. Resultatene er publisert i Nature Genetics.

Medisinske data fra over 1.000.000 mennesker er sammenlignet, deriblant fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Dette omfatter nær 35 millioner genvarianter. Disse er satt i sammenheng med over 60.000 tilfeller av hjerteflimmer.

Noen mer disponerte enn andre

– Vi identifiserte 142 risikovarianter på 111 ulike steder i kromosomene, sier professor Kristian Hveem ved HUNT.

Analysene antyder at det kan være en sammenheng mellom enkelte av disse genene og selve strukturen i hjertemuskulaturen. Denne kan utvikle seg annerledes, enten før fødselen eller i senere stadier av livet.

Selv om vi selv kan påvirke risikoen for hjerteflimmer, er altså noen av oss mer disponerte for tilstanden enn andre. Resultatene kan bidra til å peke ut de av som er utsatt for størst risiko.

Les mer på gemini.no

KildeBiobank-driven genomic discovery yields new insight into atrial fibrillation biology. Nature Genetics volume 50, pages1234–1239 (2018). https://www.nature.com/articles/s41588-018-0171-3

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

christensen-ustad-rieber-nett
Tema

Nytt fra WCPTs verdenskongress

Les Fysioterapeutens artikler fra WCPTs verdenskongress, om oppfølging av asylsøkere, fysisk aktivitet, når forskning skal oversettes til praksis, hva deltakere tar med seg hjem av tips og hvorfor fysioterapeuter bør spørre om søvn. Les reportasjen i Fysioterapeuten eblad

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten