Fysioterapeuter i bydel Vestre Aker utsettes for kommunale kutt. Her fra et krisemøte mandag 29. juni. Foto: Irene Mårdalen

Hårreisende og uansvarlig av bydel Vestre Aker, mener regionleder

Pasienter vil miste behandling de har krav på etter loven og fysioterapeuter kan gå konkurs. – Dette er uansvarlig, sier regionleder Karianne Bruun Haugen i NFF etter at bydelen Vestre Aker kutter 2.2 millioner kroner i fysioterapitjenestene.

Publisert Sist oppdatert

Nå håper hun bydelen innser at de har gjort en feil, og endrer vedtaket.

- Det er lov å feilvurdere og det er mulig å rette det opp igjen, sier Bruun Haugen.

Kuttet ble kuttet
18. juni bestemte bydel Vestre Aker å kutte 3.2 millioner kroner i fysioterapitjenester. En gjennomgang av assisterende bydelsdirektør Hege Kristin Sunde viste at det ikke var mulig å gjennomføre av juridiske hensyn.

Kuttet endte dermed på 2.2 millioner kroner. 1.92 hjemler ble sagt opp og 3.13 avtaler som går ut, blir ikke videreført. Kuttene rammer tilsammen sju fysioterapeuter.

- Kuttene er dramatiske fordi det kan bety kroken på døra for flere fysioterapeuter. Dette er penger de er avhengig av for å ha en sunn drift. Uten tilskuddet, har flere av dem heller ikke krav på tilskudd i form av takster, sier Bruun Haugen.

Pasienter vil lide
Hun er også opprørt på vegne av pasientene. Hun mener flere av dem vil få et så dårlig tilbud at det kan være lovstridig.

- Våre jurister i Norsk Fysioterapeutforbund vurderer nå alle avtalene og oppsigelsene og vil også gjøre en vurdering av om vedtaket er lovstridig med tanke på pasientene, sier Bruun Haugen.

Hun har bedt om vurderingen blant annet fordi hun mener fysioterapitjenesten i bydelen allerede er underbemannet. Ifølge beregninger har Vestre Aker 3,1 årsverk per 10.000 innbygger. Oslo har 3.8 årsverk per 10.000 innbyggere, mens landet for øvrig har 4.1 fysioterapeut per 10.000 innbyggere. I tillegg la bydelen ned dagrehabiliteringen i 2019.

- Det er per dags dato ventelister ved flere av instituttene i bydelen. Fysioterapeutene må gjøre harde prioriteringer og eldre med funksjonsfall må ofte vike til fordel for andre prioriteringer utarbeidet av Oslo kommune, sier Bruun Haugen.

Fysioterapeuter forebygger

Hun påpeker at fysioterapeutene i stor grad jobber med pasienter, slik at pasientene kan fortsette å jobbe, bo hjemme og mestre egne liv. I tillegg behandler de barn med spesielle behov.

- Et så drastisk kutt vil føre til et enormt trykk på andre tjenester i kommunen. Oslo vil merke at flere av pasientene vil ende i pleie- og omsorgstjenesten. Det koster langt mer å drifte en sykehjemsplass, enn at pasientene får behandling hos fysioterapeut, sier Bruun Haugen.

En sykehjemsplass koster cirka én million kroner å drifte hvert år. Hvert hoftebrudd koster også cirka én million kroner.

- Hvis vi klarer å unngå tre hoftebrudd og tre nye sykehjemsplasser, har vi spart inn hele kuttet som nå foreslås. Den type skader kan unngås ved å opprettholde fysioterapitilbudet, sier Bruun Haugen.

Powered by Labrador CMS