Fysioterapeut ber oss ta vare på oss selv

Fysioterapeut Jonatan Abrahamsen i Asker er bekymret for konsekvensene av begrenset frihet som følge av koronaviruset. Her er hans anbefalinger om hva du bør gjøre for å ta vare på deg selv.

Publisert

Jonatan Abrahamsen jobber som fysioterapeut ved Risenga bo- og omsorgssenter i Asker. I tillegg driver han eget institutt. 30-åringen har stengt sin private praksis, og forstår godt at de som er i karantene, har hjemmekontor, permitteres eller har lite å gjøre i jobbene sine, blir redde.

-  Også jeg er engstelig. Samtidig er det viktig at vi gjør tiltak som reduserer bekymringene både for oss som er helsepersonell og andre. Det er viktig at vi tar vare på oss selv, spesielt fordi dette kommer til å vare, sier Abrahamsen.

God investering å ta vare på deg selv

Han mener det er viktig av hensyn til både din mentale og fysiske helse. Tiltak som gir deg et avbrekk i bekymringene, er gunstig. Tiltak som gjør at du styrker immunforsvaret, er naturlig også god investering.

- I situasjoner hvor vi blir redde og stresset, er det lett å glemme de enkle tiltakene i hverdagen som styrker helsen vår. Jeg synes det elementet er nærmest fraværende i medier og fra sentralt hold. Det ønsker jeg å gjøre noe med, sier Abrahamsen.

Dette bør du fokusere på

Han mener vi bør ha hovedfokus på søvn, stressreduserende tiltak, fysisk aktivitet og kosthold.

- Fysisk aktivitet gir et avbrekk fra alle tanker. Du får brukt kroppen, det har store helsegevinster og du glemmer uroen du eventuelt har som følge av koronaviruset, sier Abrahamsen. 

For eldre foreslår han enkle tiltak som å reise seg opp og ned av stolen gjentatt ganger. Stå ved kjøkkenbenken og ta høye kneløft og gå korte eller lengre turer ute.

For deg som til vanlig er fysisk aktiv, minner han om at det nå lønner seg å trene slik at du ikke reduserer immunforsvaret. Helsedirektoratet skriver at intensiv utholdenhetstrening som varer i mer enn én time, kan svekke immunforsvaret i noen timer etter trening.

- Dersom du har infeksjonssymptomer, som irritasjon i halsen, rennende nese og litt slapphet, er det ofte vanskelig å vite om symptomene er starten på en alvorlig tilstand eller ikke. Denne uvissheten er en viktig grunn til en generell anbefaling om å avstå fra kraftigere fysisk anstrengelse i påvente av den videre utviklingen, sier Abrahamsen.

Husk å være sosial

Han slår også et slag for å være sosial aktiv gjennom for eksempel Facetime, Snapchat og telefon. Det for å dekke vårt behov for å være i kontakt med andre.

- Jeg er spesielt bekymret for eldre, de som bor alene og er ensomme. Samtidig ser jeg at det også er tøft for unge som er vant til å være sosialt aktive. Dette er en stor overgang for mange, sier han.

Han minner også om at sunt kosthold er viktig for immunforsvaret. I tillegg er det viktig for å kunne være fysisk aktiv. 

- Myndighetene har gode anbefalinger for fysisk aktivitet, kosthold og søvn. Jeg anbefaler alle å benytte tiden nå til å ta vare på seg selv, både fysisk og mentalt, sier Abrahamsen.

Slik reduserer du dine bekymringer og tar vare på egen helse

  • Sørg for nok søvn. Myndighetene anbefaler 7-8 timer hver natt
  • Vær fysisk aktiv. Myndighetene anbefaler minimum 30 minutter fysisk aktivitet hver dag
  • Spis sunt. Unngå for mye fet mat og mat med mye sukker. Spis flere måltider hver dag slik at du holder blodsukkeret stabilt
  • Vær sosial – kontakt dine venner og familie på Facetime, ring eller bruk sosiale medier for å holde kontakt

 

 

Powered by Labrador CMS