Dyrerehabilitering

Første doktorgrad innen fysioterapi og dyrehelse

Sverige har fått sin første fysioterapeut med doktorgrad innen rehabilitering av dyr. Temaet er undersøkelse og analyse av smerte hos hunder med artrose.

Nyheter

Ann Essner er ikke bare den første fysioterapeuten i Sverige med en doktorgrad innen dyrehelse, men en av kun ti fysioterapeuter internasjonalt, skriver  tidsskriftet Fysioterapi.

Avhandlingens tittel: On assessment methods related to pain in dogs with osteoarthritis. (Uppsala universitet, 2018).

Del av forbundet

Essner tok videreutdanning i veterinærmedisin for autoriserte fysioterapeuter ved Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i 1999 og ble spesialist i 2016. Hun var også en del av et fagmiljø som startet interessegruppen Legitimerade sjukgymnaster inom veterinärmedicin, som senere ble en egen seksjon for veterinærmedisin i forbundet Fysioterapeuterna.

I forskningen har Ann Essner fokusert på måleegenskaper for en del undersøkelsesmetoder relatert til smerte hos hunder med artrose. Hun håper at avhandlingen kan bidra til økt interesse for veterinærmedisin blant fysioterapeuter.

Flere muligheter

- Vi er inne i en intensiv periode med flere muligheter til videreutdanning for autoriserte fysioterapeuter som vil spesialisere seg innen dyrerehabilitering og veterinærmedisin, sier Essner til Fysioterapi.

Hun opplyser at flere svenske fysioterapeuter har valgt å  begynne på masterprogrammet i Liverpool, som hittil har vært det eneste alternativet til det Lantbruksuniveritetet, SLU.

Menneskers helse

Ann Essner er glad for at stadig flere løfter fram fysioterapi innen veterinærmedisin.

- Å leve med hunder påvirker også menneskers helse på en positiv måte. Hun er den beste vennen, og av og til også en viktig arbeidskamerat. Mange mennesker er opptatt av hundehelse og vil at de skal ha det bra, sier Essner.