Etterlyser flere fysioterapeuter med nevromuskulær kompetanse

En gruppe leger er bekymret for mangelen på fysioterapeuter som har kompetanse på sjeldne medfødte og arvelige nevromuskulære tilstander.

Publisert

Tilgang til kompetente fysioterapeuter med ekspertise innen nevromuskulære sykdommer er avgjørende for en rekke medfødte og arvelige nevromuskulære lidelser, ifølge forfatterne av en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening.

-For denne gruppen er det vist at moderat trening ikke er skadelig, men de har behov for fysioterapeuter med spesialkompetanse som kan bistå dem med tilrettelegging og råd om riktig trening, skriver forfatterne.

Unge og eldre voksne sviktes

Forfatterne mener at oppfølgingen i kommunene, med hensyn til tilbud om fysioterapi og ergoterapi som regel fungerer godt for barn med alvorlige nevromuskulære tilstander. Fysioterapitilbudet for voksne pasienter er derimot mer begrenset, og i likhet med de som får diagnose i voksen alder, er ikke dette en prioritert oppgave.

-Det blir opp til pasientene selv å forsøke å finne en fysioterapeut med interesse for feltet og med kapasitet. Ved flere anledninger har vi opplevd at våre pasienter nedprioriteres til fordel for akutte tilfeller eller ikke får tilbud om time i det hele tatt, skriver forfatterne videre.

Gratis fysioterapi

Fra 2017 falt tilbudet om gratis fysioterapi bort for pasienter med visse diagnoser. Siden da er det kun barn under 16 år og yrkesskadde som slipper egenandel. Samtidig ble behov for rekvisisjon fjernet.

-Begge deler er spesielt uheldig for pasienter med sjeldne tilstander der det ofte ikke finnes spesifikk behandling og det er stort behov for målrettet langvarig behandling. Denne gruppen må fylle opp egenandelskort 2 før de får gratis behandling. Flere av tilstandene medfører uførhet fra ung alder, og ved stram økonomi kan en tilleggsutgift på 2.025 kr per år lett bli nedprioritert av pasienten, mener forfatterne.

Voksende behov

-Det er etter vår mening et stort og voksende behov for fysioterapeuter med særskilt kompetanse innenfor nevromuskulære sykdommer. Både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten (nevrologiske-, barnenevrologiske- og habiliteringsavdelinger for barn og voksne) bør rustes opp for å møte dette behovet, avslutter forfatterne.

Les hele kronikken her.

Powered by Labrador CMS