Ber fysioterapeuter desinfisere hendene riktig

Helsepersonell synder ofte mot å desinfisere hendene til rett tid, de bruker for lite hånddesinfeksjon og de glemmer ofte å rengjøre deler av hendene, mener Folkehelseinstituttet. 

Verdens helseorganisasjon (WHO) har etablert 5. mai som verdens håndhygienedag. Folkehelseinstituttet understreker hvor viktig håndhygiene er for å unngå infeksjoner og antibiotikaresistens i helsetjenesten. I år er temaet «Hånddesinfeksjon – til rett tid og med riktig teknikk».

-En dråpe med desinfeksjonsmiddel er ikke nok. Du må dekke hele hånden. Ofte glemmes tommelen, fingertuppene og oversiden av hånda, sier seniorrådgiver Mette Fagernes på Folkehelseinstituttet. Hun er prosjektleder for den nasjonale markeringen av Håndhygienedagen.

Hun sier at fysioterapeuter ofte beveger seg mellom mange pasienter og i flere avdelinger på sykehus. Dermed kan de utgjøre et viktig element i å unngå smitte. Fagernes sier at fysioterapeuter kan komme i kontakt med pasienter med mer enn hånda, ved at de for eksempel hjelper med å løfte og støtte under mobilisering.

-Da må fysioterapeuten huske å desinfisere også underarmen. Jeg har også inntrykk av at en del fysioterapeuter har et mer «romslig» forhold til å sette seg på pasientens seng. Det bør de unngå, ellers kan de ta smitte med seg via uniformen til andre pasienter, sier hun.

Huske på desinfeksjon både ut og inn

Også forbundsleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) understreker hvor viktig det er at fysioterapeutene er bevisste på håndhygienen.

-Fysioterapeutene møter ofte mange pasienter. Samtidig har jeg inntrykk av at fysioterapeuter er bevisste på dette, sier han.

Per mai 2018 hadde 3,5 prosent av norske sykehuspasienter en infeksjon, viser nasjonale kvalitetsindikatorer publisert på helsenorge.no. Seniorrådgiveren på Folkehelseinstituttet sier at noen i helsevesenet tenker at de har dårlig tid og gjør desinfeksjon når de har tid til det og ikke etter når det er behov for det.

-Timing er viktig for å unngå smitte. Det er viktig å tenke pasientsoner, og alltid desinfisere både på vei ut og inn til hver pasient, sier hun.

I tillegg er det viktig at det fysioterapeuten trenger for å utføre håndhygiene er plassert lett tilgjengelig. Fysioterapeuten må være bar fra albuen og ned - fri for smykker, ha korte negler og ha hel hud, råder Folkehelseinstituttet.

Fysioterapeuter som superspredere

I en ti år gammel studie beregnet franske forskere matematisk smitterisiko. De fant at fysioterapeuter som slurver med håndvasken, kan bli superspredere blant personalet på et sykehus. Årsaken er at fysioterapeutene som regel er i kontakt med en lang rekke pasienter gjennom mobilisering og dermed potensielt møter flere pasienter enn leger og sykepleiere.

En eneste fysioterapeut som slurver med håndvaskrutinene på en sykehusavdeling, utgjør en like stor risiko som om 23 prosent av alle de andre ansatte gjør det samme, skrev forskning.no. Studien ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Illustrasjonen til saken er laget av TegneHanne for Folkehelseinstituttet)

Powered by Labrador CMS